Thuiswerken: tips voor leidinggevenden

Leestijd
2 minuten

Door: Jan Machek, psycholoog bij ArboNed

Steeds meer mensen werken hybride: deels op kantoor en deels thuis. Werknemers zoeken daarbij manieren om effectief en gezond te blijven werken. De leidinggevende - u wellicht, als werkgever in het mkb - heeft hierbij een belangrijke rol. 

Thuiswerken tijdens de coronacrisis: tips voor leidinggevenden

Omschakelen

Het (deels) thuiswerken vraagt een omschakeling, ook van de leidinggevende of werkgever. Van aanwezigheid naar resultaat, van controle naar vertrouwen, van grip naar loslaten. Het vraagt veel van de persoonlijke en mentale flexibiliteit.

Verbinder

Als het team thuiswerkt, is de belangrijkste rol van de leidinggevende die van verbinder. U onderhoudt contacten met iedereen, zodat ze binding houden met de organisatie(doelen). U organiseert online meetings om informatie te delen en verbondenheid te bewaken. En u houdt de werknemers in het oog die vanaf huis zo goed en kwaad als mogelijk hun taken uitvoeren. Daarbij houdt u mogelijke risico’s in het achterhoofd.

Risico’s thuiswerken

Bij thuiswerken neemt de zichtbaarheid af van wat werknemers doen. Door die beperkte zichtbaarheid ontstaan psychische risico’s. Werknemers gaan bijvoorbeeld overcompenseren in tijd om te laten zien dat ze hard werken. Ook is het voor veel werknemers lastig om thuis los te komen van het werk, waardoor ze altijd ‘aan staan’. En er zijn er die zich door de social distancing eenzaam voelen. Ze missen onder andere het sociale contact van de werkvloer.

 Tips voor leidinggevenden

Als leidinggevende kunt u de kaders scheppen waarbinnen uw werknemers gezond en productief kunnen thuiswerken. U bepaalt de spelregels, maar let ook op of alles naar behoren gebeurt.

 • Spreek af op welke tijden uw werknemers bereikbaar zijn voor elkaar en wanneer ze beschikbaar zijn voor werk. Wees duidelijk over de verwachtingen en ook over wanneer er niet wordt gewerkt en wanneer het werk erop zit.
 • Maak duidelijke afspraken met uw werknemers en het team over output en resultaat. Maak deze doelen haalbaar, meetbaar en concreet.
 • Geef vertrouwen en duidelijkheid. Als u signaleert dat iemand zoekt naar erkenning of onzeker is over de vraag ‘heb ik wel genoeg gedaan’, geef dan actief bevestiging en waardering. Laat merken dat mensen ondanks de afstand ‘gezien’ worden, en dat het in orde is om het werk op tijd neer te leggen.
 • Spreek aan op ongewenst gedrag en beloon grenzeloos werken niet. Veel werknemers hebben de neiging om meer uren te maken, dus is het belangrijk alert te blijven op signalen van overcompensatie uit gebrek aan vertrouwen en duidelijkheid.
 • Zorg voor verbondenheid:
  • Houd zelf belangstellend contact met uw teamleden en moedig hen aan dat ook onderling te doen.
  • Organiseer overlegmomenten via videobellen.
  • Begin een WhatsAppgroep en vergeet niemand ervoor uit te nodigen. Zet eventueel zelf de toon in deze chatgroep, door de eerste paar berichten te delen in een sfeer zoals u die wilt bereiken.
  • Deel veelvuldig en proactief informatie over de afdeling en organisatie. Zowel over resultaten als over meer ‘softe’ thema’s.
Jan Machek

Jan Machek

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer