Dit kunt u doen als uw werknemer is uitgevallen met een skiblessure

Even uitwaaien op de ski's of snowboard. Het kan een heerlijke vakantie zijn maar het eindigt een stuk minder plezierig als uw werknemer een blessure oploopt. En die kans is toch vaker hoger op een wintersportvakantie dan een weekje luieren in de zon. Hoe gaat u er als werkgever mee om als uw werknemer hierdoor verzuimt? Wij geven drie tips. 

Ongeluk op wintersport? Wij geven vijf tips

1. Besteed aandacht aan de ziekmelding

Als uw werknemer niet kan werken door een skiblessure meldt hij zich altijd ziek volgens het verzuimprotocol. Zorg dat de ziekmelding altijd persoonlijk en telefonisch gedaan wordt. Dus niet in een mail, app of sms-bericht. Als u de werknemer persoonlijk spreekt kunt u ook echt contact leggen. Stel de vragen die u nodig heeft om het werk op een goede manier door te laten gaan en prikkel uw werknemer om na te denken over het herstel. Zo voelt hij of zij zich betrokken en gemist op de werkvloer, dat is belangrijk voor de re-integratie. Let op, dit mag u niet vragen bij een ziekmelding.

2. Kijk of er een regresmogelijkheid is

Soms is een ski-ongeval domme pech of door onhandigheid van de werknemer zelf. Maar soms is er een andere wintersporter bij betrokken en kunt u zich beroepen op het regresrecht. U kunt de verzuimkosten dan verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Belangrijk om dus te vragen of de ziekmelding gevolg is van een ongeval met schuld van derden.

3. Kijk naar wat de werknemer wel nog kan

Een gebroken been of pols wil niet zeggen dat uw werknemer helemaal niet kan werken. Vraag daarom of en zo ja welke aanpassingen nodig zijn, zodat uw werknemer zo snel mogelijk aan het werk kan. Denk bij een gebroken been bijvoorbeeld aan een aangepaste werkplek of vervoer van en naar het werk.

Training verzuimmanagement

Het is altijd vervelend als een werknemer uitvalt, voor u en voor de werknemer zelf. De kosten kunnen flink oplopen en de juiste begeleiding kan om een flinke tijdsinvestering vragen. Met onze training verzuimmanagement gaan we onder andere in op de wettelijke regelingen, leert u effectief verzuimgesprekken voeren en hoort u hoe u optimaal samenwerkt met de bedrijfsarts.

Meer over de training

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten