Ergonoom inhuren? Dit doet een ergonoom op de werkplek

  • Leestijd
    2 minuten
  • 12 februari 2019 aangemaakt
  • 11 februari 2020 bijgewerkt

U bent werkgever en zorgt goed voor uw werknemers. Dat betekent ook dat u een goede, gezonde en veilige werkplek aanbiedt. Dit bent u zelfs wettelijk verplicht vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Nu kunt u een ergonoom inhuren om u daarbij te helpen. Maar wat doet die ergonoom dan bij u op de werkvloer? Wij zetten het op een rij.

Ergonoom inhuren? Dit doet een ergonoom op de werkvloer

Kantooromgeving met zittend werk

Heeft u een kantooromgeving met veel zittend werk? Dan zijn er verschillende risico’s wat betreft de werkplekken. Fysieke belasting door te lang zitten en klachten door beeldscherm-gebonden werkzaamheden zijn risico’s die werknemers ziek kunnen maken. Als u een ergonoom inhuurt op uw kantooromgeving zijn er twee mogelijkheden. Er is een werknemer waarvoor u de werkplek goed wil laten instellen. De ergonoom zal dan altijd beginnen met een persoonlijk gesprek met de werknemer. Zijn er al fysieke klachten of nog niet? Ook zal de ergonoom een persoonlijke uitleg geven over het belang van een goede werkplek/werkplekinstelling. Dan zal de werknemer onder begeleiding van de ergonoom de werkplek instellen. Het is belangrijk dat de werknemer zelf de werkplek instelt zodat hij dit ook kan doen als hij wellicht verhuist naar een andere plek, afdeling of pand. De ergonoom schrijft als afsluiting vaak een rapport naar de werknemer en werkgever zodat zij beiden weten wat er aangepast moet worden en waar ze op moeten letten. Hierin beschrijft de ergonoom knelpunten en bevindingen en geeft aanbevelingen die u in het bedrijf kan inzetten.

Wilt u liever een hele afdeling of het hele bedrijf voorlichten? Dan geeft de ergonoom een voorlichting/instructie. Die maakt hij vaak met voorbeelden direct van de werkvloer. Zo is het herkenbaar voor de werknemers en zien zij direct wat ze wel en niet goed doen. Aansluitend kunnen de deelnemers kort individueel advies krijgen.

Productieomgeving met fysiek werk

Heeft u geen kantoor of naast het kantoor ook een werkplaats of productieomgeving? Ook dan kan de ergonoom u helpen. Hier gelden uiteraard andere risico’s. In het individuele geval gaat de ergonoom in gesprek met de werknemer. Heeft hij al fysieke klachten of niet en wat is een goede houding voor zijn werkzaamheden? Ook hier wordt de werkplek, de houding en het werkmateriaal besproken en stelt de werknemer onder begeleiding van de ergonoom zijn werkplek in. Er zal een rapport geschreven worden met een persoonlijke terugkoppeling en aanbevelingen die u op de werkvloer kunt gebruiken.

Wilt u een afdeling of het hele bedrijf onder de loep nemen? Dan zal de ergonoom de knelpunten inventariseren op de afdeling en korte gesprekken voeren met meerdere werknemers. Zo kan de ergonoom een goed beeld vormen over de benodigdheden met betrekking tot fysiek werk. Aan de hand van het werkbezoek kan de ergonoom een adviesrapport schrijven en/of voorlichting geven aan uw werknemers. Dit is uiteraard afhankelijk van de wensen en de uitdagingen op de werkvloer.

Dit doet een ergonoom

Een ergonoom komt dus op de werkplek en heeft vaak snel het totaalplaatje van de werkzaamheden en risico’s inzichtelijk. Zo denkt hij met u mee hoe u fysieke over- en onderbelasting kunt voorkomen en zorgt hij voor bewustwording bij werknemers over hoe zij zelf hun werkplek en werkwijze kunnen aanpassen om de fysieke belasting te verlagen. Op die manier helpt hij organisaties bij de duurzame inzetbaarheid, het vergroten van de productiviteit van medewerkers en het maximaal benutten van middelen. Er zijn natuurlijk verschillende werkplekken dus ook verschillende werkzaamheden.

Verhuizen of (her)inrichtingsadvies

Gaat u verhuizen? Denk dan ook aan de ergonoom. Door deze specialist vroeg in het proces van nieuwe werkplekken/werkplekinrichting te betrekken, kan er meegedacht worden over het programma van eisen en voorkomt u dat uw werknemers klachten krijgen door fysieke belasting.

Meer informatie

ArboNed is een vooraanstaande en professionele dienstverlener, die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd. Voor informatie over de inzet van een ergonoom neemt u contact op met ArboNed via 030 299 62 77 of salessupport@arboned.nl.