Gezond en vitaal werken in de thuiswerkeconomie

31 mei 2024 bijgewerkt

‘De thuiswerkeconomie floreert volop,’ kopt nu.nl. De nieuwswebsite bericht dat het hybride werken helemaal is ingeburgerd in Nederland. Vooral omdat werknemers zo een betere balans tussen werk en privé ervaren. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat uw werknemers ook thuis gezond en vitaal kunnen werken? ArboNed geeft tips. 

Thuiswerkeconomie

Volgens werkgeversvereniging AWVN geldt bij de meeste bedrijven nog steeds de regel: twee dagen thuis, drie dagen kantoor. Alleen in sectoren waar nauwelijks mogelijkheden zijn om thuis te werken, zoals het onderwijs, de zorg en de horeca, worden er minder afspraken over thuiswerken gemaakt. Het thuiswerken brengt ook risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan fysieke klachten door te lang in dezelfde of verkeerde houding te zitten. Als werkgever heeft u een zorgplicht voor uw medewerkers. Die geldt ook voor de thuiswerkplek. Met deze tips kunt u uw werknemers gezond en vitaal laten thuiswerken. 

Tips om te delen met uw werknemers
 

 • Zorg voor een goede instelling van de thuiswerkplek 
  Leg het toetsenbord iets verder weg, zodat uw armen goed op tafel steunen. Zit met rechte rug en voorkom voorover hangen. Zo voorkomen uw werknemers nek- en schouderklachten. Nog meer tips om gezond thuis te werken lezen uw werknemers in deze handige flyer
 • Zorg voor dagelijkse werkroutine voor een goede werk-privébalans 
  Thuiswerken brengt mentale uitdagingen met zich mee. Uw werknemers kunnen hier beter mee omgaan door te zorgen voor structuur, bijvoorbeeld door een duidelijke start- en eindtijd van de werkdag te bepalen. Of door een fijne werkplek te creëren, onder meer door te zorgen voor een plek waar ongestoord kan worden gewerkt. Maar ook door effectief te werken (werk bijvoorbeeld in korte, afgebakende periodes) en verbonden te blijven (overleg waar mogelijk via videobellen). Nog meer tips voor een dagelijkse routine vinden uw werknemers hier.
 • Maak duidelijke afspraken over bereikbaarheid, beschikbaarheid en resultaten 
  Zorg ervoor dat werknemers en leidinggevenden afspraken maken over de tijden waarop ze bereikbaar moeten en de tijden waarop ze werken. En zorg ervoor dat doelen haalbaar, meetbaar en concreet zijn. 
 • Zorg voor een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging 
  Het eten van gezonde voeding draagt bij aan de versterking van het immuunsysteem en verkleint de kans op ontstekingen. Lees hier welke voedingsmiddelen goed zijn voor het immuunsysteem. Denk daarnaast ook eens aan het vervangen van ongezonde snacks door gezonde tussendoortjes zoals ongebrande en ongezouten noten.

  Te weinig bewegen en te veel zitten heeft een schadelijk effect op de gezondheid. Het advies is om vijf keer per week een half uur matig intensieve beweging te hebben, zoals een stuk fietsen of wandelen en twee keer per week spierverstevigende oefeningen te doen, zoals workouts met squats of lunches. 

Tips voor werkgevers

 • Denk aan uw manier van leidinggeven
  Als leidinggevende schept u kaders waarbinnen uw werknemers gezond en productief kunnen werken. Laat bijvoorbeeld merken dat mensen ondanks de afstand worden ‘gezien’ en dat het in orde is om het werk op tijd neer te leggen. Meer tips over uw rol als leidinggevende in de thuiswerkeconomie vindt u hier
 • Blijf verbonden met uw werknemers en bespreek regelmatig hoe het met hen gaat
  Organiseer bijvoorbeeld overlegmomenten via videobellen, start een Whatsappgroep en deel veelvuldig en proactief informatie over de afdeling en het bedrijf. 
 • Bied preventief hulp aan
  Bied bijvoorbeeld de online workshop gezond thuiswerken aan waarin uw medewerkers tips krijgen over hoe ze zo gezond en comfortabel mogelijk kunnen thuiswerken. Of bied de online thuiswerkplek-check aan om uw medewerkers te helpen hun thuiswerkplek zo optimaal mogelijk in te richten. 

Op zoek naar nog meer tips en handvatten om gezond en comfortabel thuis te werken? U vindt ze in onze checklist en praktische gids ‘Eerste hulp bij thuiswerken.’

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer