Gezond ondernemen podcast ArboNed: de RI&E in de praktijk

Als u weet welke risico’s werknemers lopen, kunt u de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen. Een wettelijk verplicht middel hiervoor is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Hoe werkt de RI&E in de praktijk? Beluister het nu in de nieuwe aflevering van de Gezond ondernemen podcast van ArboNed.

Joost de Kruijter, bedrijfsmaatschappelijk werker én host van de podcast gaat in deze aflevering in gesprek met Bart de Laat, directeur van installatiebedrijf A.J. Loots over hoe zij de RI&E in de praktijk brengen. Ook spreekt hij met Ad van Zundert, veiligheidskundige bij ArboNed die tips en adviezen geeft over belangrijkste aspecten van de RI&E.  U luistert de aflevering hier:

Medewerkers betrokken houden bij de RI&E

Directeur Bart de Laat vertelt in de podcast waarom het voor hen belangrijk is om de RI&E en het bijbehorende Plan van aanpak actueel te houden. Daarnaast licht hij toe wat het bedrijf doet om de medewerkers betrokken te houden bij de RI&E en te zorgen dat zij de maatregelen opvolgen. De toolboxen, voorlichtingssessies over de arbeidsomstandigheden, spelen daarin een belangrijke rol. 

Ad van Zundert, veiligheidskundige bij ArboNed, adviseert het installatiebedrijf over de RI&E en het arbobeleid. Jaarlijks lopen zij door de RI&E en het Plan van aanpak heen en scherpen het aan waar nodig. Daarnaast ondersteunt en adviseert hij het bedrijf bij veranderingen in de arboregels of bij nieuwe ontwikkelingen. Zo hielp hij de RI&E te actualiseren met de coronamaatregelen. 

Goed werkgever

Ad legt uit hoe de RI&E kan bijdragen aan een goede arbozorgstructuur. Het allerbelangrijkste aan het hebben van een RI&E is volgens hem dat je als goed werkgever weet hoe het met jouw mensen in het werkveld is. En dat je de risico’s in kaart hebt gebracht en geminimaliseerd. Veilige en gezonde werkomstandigheden zitten dan ingebakken in de structuur. 

Tot slot geeft Mario van Mierlo, beleidssecretaris van MKB-Nederland, advies over hoe je als kleine ondernemer laagdrempelig kan zorgen voor een actuele RI&E.

Gezond ondernemen podcast

Wilt u geen aflevering missen? Abonneer u dan op onze podcast op uw favoriete kanaal (Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts, Google PodcastStichter). Ook kunt u er eerdere afleveringen terugluisteren.

Meer informatie over de RI&E

Gerelateerde nieuwsberichten