Gezond ondernemen podcast: Wat is het PMO?

Gezonde, vitale en gemotiveerde werknemers zijn de motor van een succesvol bedrijf. En het mooie is: u kunt hier een positieve bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld met het Preventief medisch onderzoek, het PMO.

Marlies Bongers, arts in opleiding tot bedrijfsarts, en bedrijfsmaatschappelijk werker Joost de Kruijter staan in deze aflevering van de podcast stil bij het PMO. Wat is het en wat kunt u er in uw bedrijf mee? Joost van de Groep, vitaliteit- en gezondheidsdeskundige, is te gast om hier tekst en uitleg over te geven. 

U luistert de aflevering hier:

 

Werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht hun werknemers eens in de zoveel tijd een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Eén van de doelen van een PMO is om vroegtijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen zodat gezondheidsschade op langere termijn voorkomen kan worden. Op deze manier kan een PMO bijdragen aan het voorkomen van verzuim.  

Afgestemd op werk

Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige Joost van de Groep licht toe dat de onderzoeken in het PMO zijn afgestemd op het type werk dat iemand doet en de arbeidsrisico's die daarbij komen kijken. Werkt iemand als productiemedewerker in een hal waar het stoffig en lawaaiig is, dan wordt bijvoorbeeld ook een longfunctietest en gehooronderzoek gedaan. Daarnaast wordt onder meer gekeken naar cholesterol, glucose en het BMI (of iemand een gezond gewicht heeft). Aansluitend krijgt de medewerker advies om indien nodig dingen te verbeteren. Zoals het gebruik van beschermingsmiddelen of het aanpassen van leefgewoontes.

Inzicht voor werknemer en werkgever

De resultaten van het PMO geven inzicht in de gezondheid. Werknemers kunnen direct met de adviezen  aan de slag. De werkgever krijgt geen inzage in de individuele uitkomsten van het PMO van de werknemers, maar hij kan wel een geanonimiseerde groepsrapportage krijgen vanaf 15 deelnemers. Op groepsniveau kun je dan kijken aan welke knoppen je nog kan draaien om de gezondheid van de medewerkers verder te bevorderen en te bewaken.  

Waarom een PMO aanbieden?

Het PMO is meer dan alleen een wettelijke verplichting. Met het aanbieden van een PMO geeft een werkgever ook het signaal dat hij de gezondheid van zijn medewerkers belangrijk vindt, vertelt vitaliteit- en gezondheidsdeskundige Joost. Dat leidt tot meer betrokkenheid en het gevoel als team gezamenlijk te gaan voor gezond leven en werken. Daarnaast stijgt de productiviteit als medewerkers gezond en vitaal zijn. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het PMO? Bekijk hier meer informatie en de mogelijkheden voor het afsluiten van een PMO
Bent u op zoek naar meer hulpmiddelen om de vitaliteit en gezondheid van uw medewerkers te bevorderen? Zoals onze checklist of de praktische gids? Bekijk dan onze themapagina: Een gezond bedrijf

Gezond ondernemen podcast

Wilt u geen aflevering missen? Abonneer u dan op onze podcast op uw favoriete kanaal (Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts, Google PodcastStichter). Ook kunt u er eerdere afleveringen terugluisteren.

Gerelateerde nieuwsberichten