Gezond zitten is van levensbelang

Volgens onderzoek bewegen Nederlanders steeds minder. De gemiddelde volwassene in Nederland brengt maar liefst 8,7 uur per dag zittend door. Met een verhoogd risico op onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en fysieke klachten. Om werknemers bewuster te maken van hun zitgedrag en te blijven werken aan een vitale werkomgeving is ArboNed onder andere partner van Sitness, een initiatief van stichting BEN (Basketball Experience NL) en SKO Projectinrichting.

Sitness

EK Rolstoelbasketbal

Rond de wedstrijden van het EK rolstoelbasketbal 2023 in Rotterdam, deelde Sylvana van Hees (speelster van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam) haar verhaal over de rol van sport en bewegen in haar leven. Van een onzeker meisje naar een sterke jonge vrouw en winnares van Paralympisch goud. Gezond zitten is voor Sylvana van levensbelang: “Mensen stimuleren om meer te bewegen tijdens het werk zit al in kleine dingen”, licht Sylvana toe. ‘’Ga bijvoorbeeld geen koffie halen voor je collega’s, maar vraag of ze willen meelopen. Je doet jouw collega’s er een dienst mee door ze regelmatig in beweging te brengen. En lukt het niet om vaak van je plek te gaan, probeer dan in ieder geval om regelmatig te bewegen, ook in je stoel. Blijf niet structureel in dezelfde houding zitten, maar verander regelmatig van positie.”

Afwisseling

Te lang stilzitten is ongezond, ook als u daarnaast veel en intensief beweegt. De schade die langdurig zitten aanbrengt, is niet te compenseren door ’s avonds intensief te sporten. Probeer ieder uur even kort te bewegen. Op het werk en thuis. Dit levert veel op. Mensen die voldoende bewegen voelen zich energieker, zijn vaak productiever en minder ziek. Daarnaast heeft regelmatig bewegen een positief effect op het brein, zo kan het symptomen van depressie en angststoornissen verminderen.

Europees kampioen

Tijdens het EK rolstoelbasketbal heeft het Nederlandse dames rolstoelbasketbalteam wederom de eerste plek behaald. Als huidig Paralympisch-, Wereld- en Europees kampioen, hebben de dames vanaf 2017 alle titels gewonnen die er te winnen zijn. De heren eindigde tijdens het EK op een mooie derde plek.

Lees meer over Sitness op hun website. Hier vindt u onder meer workshops over gezond zitten, gezonde voeding en mentale weerbaarheid. Door deze workshops te volgen ondersteunt u niet alleen uw medewerkers, maar ook de paralympische sporters op weg naar Parijs. 

Gerelateerde nieuwsberichten