Goede voornemens, ook belangrijk op het werk

Minder drinken, stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen zijn veel voorkomende goede voornemens. U kunt gezonde voornemens ook op het werk stimuleren. Want gezonde werknemers zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en hebben zin om te werken. Ze zijn productiever en minder vaak ziek. Het loont dus om een handje te helpen goede voornemens vast te houden.

Goede voornemens, ook belangrijk op het werk

Stoppen met roken

Roken is een ernstige verslaving die veel persoonlijk en maatschappelijk leed veroorzaakt. Volgens het Trimbos Instituut is in Nederland meer dan 9% van de totale ziektelast toe te schrijven aan roken. Vorig jaar concludeerde de Universiteit Maastricht na wetenschappelijk onderzoek dat stoppen met roken kansrijker is als mensen op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden voor hun prestatie.

Minder drinken

Men zal zichzelf niet snel als problematische alcoholgebruiker zien. Echter wordt minstens één keer per week vier glazen voor vrouwen en zes glazen voor mannen op een gelegenheid al gezien als zwaar drinken. Problematisch alcoholgebruik ontwikkelt zich en gaat verschillende fasen door. Het hangt nauw samen met de drinkcultuur, sociale norm en de persoonlijke situatie (zoals eenzaamheid, verlies van een dierbare en stress). Ben u als werkgever bewust van de persoonlijke situatie van uw werknemers en biedt hulp aan als de situatie daarom vraagt.

Gezonder eten

Overgewicht (en obesitas) behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Obesitas en aan obesitas gerelateerde ziekten zorgen na roken voor het meeste verlies van gezondheid. Lekker eten hoeft niet altijd ongezond te zijn. Door een gezondere keus aan te bieden in de kantine of op het bedrijfsfeest kunt u zorgen voor een kleine aanpassing in het voedingspatroon. 

Meer bewegen

Nederland is een land met een actieve cultuur. De fiets is bijvoorbeeld in geen enkel land zo’n serieus transportmiddel als in Nederland. Toch valt er ook nog veel te winnen om mensen meer in beweging te krijgen. En meer beweging zorgt voor een fitter en energieker gevoel. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Ruim 60% van de werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Hier liggen kansen om het fietsgebruik en laagdrempelig bewegen verder te laten groeien.

Hoe kan ArboNed helpen de goede voornemens vol te houden?

Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl heel waardevol en kostenbesparend. Wilt u helpen de goede voornemens vast te houden? ArboNed helpt. Wij bieden leefstijlworkshops voor uw bedrijf of afdeling of gaat aan de slag met de individuele werknemer via leefstijlcoaching. Dit doen we op het gebied van verschillende leefstijlfactoren zoals meer bewegen, gezond eten, bewust ontspannen, beter slapen, stoppen met roken en/of alcoholpreventie. 

Gerelateerde nieuwsberichten