Haal meer uit uw preventiemedewerker

De verplichting van het aanwijzen van een preventiemedewerker binnen het bedrijf staat al in de Arbowet vanaf 2005. Toch kwam er extra focus op deze functie na de nieuwste wijzigingen in de Arbowet van 1 juli 2017. Dat komt omdat de positie van de preventiemedewerker extra werd benadrukt en hij meer houvast kreeg bij het uitoefenen van de taken.

Samen met ArboNed zorgt u voor goede ondersteuning van uw preventiemedewerker

We spraken onze hogere veiligheidskundige Michel van Weely eerder over de belangrijke taak en rol van de preventiemedewerker. Hij spreekt dagelijks preventiemedewerkers en ziet hoe lastig het is de wettelijke taken in de dagelijkse praktijk mee te nemen. “Ook al volgen preventiemedewerkers een training, ik zie dat de materie soms lastig beklijft. En dat is ook logisch, het is een taak die ze erbij krijgen en waar ze dus maar af en toe mee bezig zijn.” Zo is de dienst van ‘Mijn preventie-expert’ ontstaan.

Michel van Weely

De rol van expert voor de preventiemedewerker

Met 'Mijn preventie-expert' ondersteunt, begeleidt en inspireert een toegewijde arbo-deskundige van ArboNed de preventiemedewerker gedurende 8 uur. De uren kunnen in samenwerking met de preventiemedewerker gepland worden. “Door direct in contact te staan met een specialist wordt een preventiemedewerker veel doelmatiger. Ik merk in de praktijk ook dat het voor de preventiemedewerker of werkgever fijn is om met een specialist te sparren. En dan is het helemaal prettig als het een vast contactpersoon is, die jouw bedrijf ook nog eens kent.” Maar in de nieuwe Arbowet is het contact met de bedrijfsarts en de preventiemedewerker meer verankerd. Is dat niet genoeg? “In theorie wel” vertelt Michel “maar in de praktijk zie je dat de bedrijfsarts in dit soort gevallen een andere specialist naar voren schuift. Als er geen medische oorzaak is en je bent bezig met preventie zal bijvoorbeeld een ergonoom langs komen bij een bedrijf met veel beeldschermwerk. Met 'Mijn preventie-expert' heb je direct de juiste expert en geen losse facturen.”

Steun van de preventiemedewerker op de werkvloer

Een preventiemedewerker heeft een belangrijke rol in de organisatie maar dit wordt niet altijd door bijvoorbeeld de collega’s of de directeur gezien. Kan 'Mijn preventie-expert' daar ook bij helpen? “Jazeker. 'Mijn preventie-expert' is een sparringpartner voor de preventiemedewerker maar kan ook fungeren als een coach. De preventiemedewerker speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de collega’s, leidinggevenden en directie. Dat vraagt vaak doorzettingsvermogen en inzicht in het krachtenveld. Zo kunnen wij dienen als een spiegel en samen aan de slag gaan met de vraag ‘hoe kunnen we het verder brengen?’.

Hoe verdien ik de investering in mijn preventiemedewerker terug?

Het is een wettelijke verplichting om een preventiemedewerker aan te stellen. Maar wat als je die wil trainen? Of een sparringpartner inhuren? Dan kan zo’n extra functie aardig in de papieren lopen. Wat levert het dan op? “Het is dus een wettelijke verplichting om een preventiemedewerker aan te stellen.” legt Michel uit. “Maar wijs je iemand aan, geef je hem een paar uurtjes in de maand en verder niets, bereik je uiteindelijk ook niet veel. Als je investeert in je preventiemedewerker investeer je ook in je risicomanagement. Je ziet het ook terug in het terugdringen van verzuim, het voorkomen van incidenten en het bevorderen van de tevredenheid van je werknemers. Ik geef vaak het voorbeeld van de ontvangstbalie in een hotel. Na veel klachten en hoog verzuim verbouwden we de complete balie en hebben functies opnieuw vormgegeven. Binnen twee jaar had de werkgever deze investering terug want het verzuim daalde drastisch en zijn werknemers zaten met meer plezier op het werk. Dat wil toch iedereen?”

Bent u geïnteresseerd geraakt? Sluit direct Mijn Preventie-expert af.

Direct aanvragen

Gerelateerde nieuwsberichten