Het coronavirus: werkgeversadvies

Leestijd
2 minuten
25 september 2020 bijgewerkt

25-09-2020: We hebben onze inzichten en gegeven adviezen vanuit het werkgeversadvies, dat na de zomer 2020 niet meer is geactualiseerd, doorvertaald naar nieuwe dienstverlening die u op onze site aantreft. Actuele nieuwe informatie delen we nog steeds graag met u, in de vorm van nieuwsberichten.De overheidsmaatregelen tegen, en de gevolgen van het coronavirus hebben veel impact op werkend Nederland. Bedrijven sluiten (tijdelijk) hun deuren, Nederlanders werken massaal thuis en werknemers die nog wel op locatie werken, moeten voldoende afstand kunnen houden.

In het werkgeversadvies staat wat u als werkgever kunt doen voor de bescherming en veiligheid van uw werknemers. Hoe voorkomt u verdere verspreiding van het coronavirus via de werkplek, hoe zit het met ziekmelden en wat moet u doen als een werknemer (mogelijk) is besmet met het coronavirus?

Weren van de werkplek

Verdenking van het coronavirus bij een werknemer of zijn/haar gezinsleden is volgens ons voldoende om de werknemer te weren van de werkplek. U mag directief en bij herhaling melden dat medewerkers die voldoen aan één van onderstaande punten tijdelijk niet welkom zijn op de werkplek:

  • De afgelopen veertien dagen teruggekeerd uit het buitenland.
  • Milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, hoesten, keelpijn) en/of koorts.
  • Nauw contact gehad met iemand met luchtwegklachten. Nauw contact betekent:
  1. Het zich gedurende vijftien minuten binnen twee meter van de zieke bevinden.
  2. Het delen van een leefruimte met de zieke.
  3. Fysieke aanraking met een zieke (zoals handen schudden).

In het werkgeversadvies staan aanvullende maatregelen die u kunt nemen op de werkplek als uw werknemer niet thuis kan blijven.

Download het werkgeversadvies

Angst, verdriet en rouw

Het coronavirus heeft niet alleen impact op de manier van werken. Steeds meer werkgevers en werknemers krijgen te maken met angst, ziekte of overlijden in hun persoonlijke omgeving. Daarom vindt u in het werkgeversadvies ook informatie over bijvoorbeeld verdriet en rouwverwerking.

Alle actuele informatie op een rij

Op deze pagina vindt u het werkgeversadvies en alle actuele informatie over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers op een rij. Op dinsdag 24 maart 2020 om 17.00 organiseren wij een gratis webinar over het coronavirus en werk.

Let op: Om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) af te remmen, voeren wij het spreekuur van de bedrijfsarts op dit moment zoveel mogelijk telefonisch. Is het spreekuur van uw medewerker al gepland als een fysiek bezoek, dan nemen we hiervoor contact met hem op om dit om te zetten in een telefonisch consult.

Meer over het coronavirus

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer