Boete voor ontbreken Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak

Leestijd
2 minuten
17 juni 2020 bijgewerkt

Bij het niet naleven van de Arbowet volgen boetes. Ook als u geen actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak heeft. Bij een bedrijfsbezoek kan de inspecteur sinds 23 juli 2019 direct boetes uitschrijven, u krijgt niet meer eerst een waarschuwing. De boetes zijn toen bovendien verhoogd naar maximaal € 4500 voor het niet hebben van een RI&E (was € 3000) en € 3000 voor het ontbreken van het Plan van aanpak (was € 750). Voor bedrijven met minder dan 5 werknemers is de hoogte van de boete 10% van het normbedrag.

Arbowet boetes worden verhoogd

Staatssecretaris Tamara van Ark stelt dat de RI&E met Plan van aanpak de basis vormt voor het waarborgen van gezond en veilig werken. In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft ze onder andere dat het ontbreken in veel bedrijven van een RI&E een aandachtspunt is omdat hiermee de basis voor preventiemaatregelen ontbreekt.

Veel bedrijven zonder RI&E

Volgens de Arbobalans 2018 van TNO heeft slechts 45% van de organisaties een RI&E. Het zijn vooral grotere organisaties die een RI&E hebben opgesteld. Van Ark wil daarom bedrijven ondersteunen bij het uitvoeren van een RI&E. 

Ondersteunig vanuit de overheid

Het verhogen van de boetes is een van de manieren om het belang van de Risico-inventarisatie en -evaluatie onder de aandacht te brengen bij de werkgever. Van Ark wil daarbij voorlichting en ondersteuning aan bedrijven geven bij het uitvoeren van een RI&E middels het Steunpunt RI&E en branche RI&E-instrumenten.

RI&E stroomschema

Elk bedrijf is dus verplicht een RI&E op te stellen. Met ons RI&E stroomschema ziet u direct of u alles goed geregeld heeft. 

Download het stroomschema

Meer over de RI&E, ook in tijden van corona

In een veilige en gezonde werkomgeving zijn mensen vitaal en met plezier aan het werk. Dat betekent voor uw bedrijf een laag verzuim en een hoge productiviteit. En zo bespaart u bedrijfskosten. Het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving start met het krijgen van inzicht in de risico’s. Alles over de Risico-inventarisatie en -evaluatie zetten we hier op een rij. Of uw werkplek ook veilig is in tijden van corona, ontdekt u via de COVID-19 inventarisatie.

Alles over de RI&E

Download gratis de praktische gids voor een veilige werkomgeving

Verlaag het verzuim binnen uw organisatie door de arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf in kaart te brengen en aan te pakken. Hiervoor gebruikt u de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

gids rieIn deze gids:

  • Veilig en gezond (thuis)werken in tijden van corona
  • De belangrijkste arbeidsrisico’s
  • Mkb’ers aan het woord
  • Handig stappenplan om zelf uw RI&E te maken

Download de gids

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer