Boete voor ontbreken Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak

Leestijd
2 minuten
10 oktober 2024 bijgewerkt

Bij het niet naleven van de Arbowet volgen boetes. Als u geen actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met Plan van aanpak heeft kan een inspecteur sinds 23 juli 2019 tijdens een bedrijfsbezoek direct boetes uitschrijven. U ontvangt dan niet eerst een waarschuwing.

Verplicht nummer of veilig gevoel?

De RI&E met Plan van aanpak vormt de basis voor het waarborgen van gezond en veilig werken. Helaas ontbreekt deze vaak nog in veel bedrijven, wat zorgwekkend is omdat hiermee de basis voor preventiemaatregelen ontbreekt.

Veel bedrijven zonder RI&E

Volgens de Arbobalans 2022 van TNO heeft slechts 55% van de bedrijven een RI&E, voornamelijk grotere bedrijven. Van deze bedrijven voert 85% ook een Plan van Aanpak uit. Opvallend is dat de wettelijke verplichting om een preventiemedewerker aan te stellen, nog steeds achterblijft. Ongeveer 36% van de bedrijven heeft een preventiemedewerker.

Ondersteunig vanuit de overheid

Het verhogen van de boetes is een van de manieren om het belang van de RI&E onder de aandacht te brengen bij de werkgever. De hoogte van de boete varieert afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Hier vindt u een overzicht van de mogelijke boetes. Daarnaast promoot de overheid de RI&E door middel van voorlichting en biedt ondersteuning bij de uitvoering via het Steunpunt RI&E en branche-specifieke RI&E-instrumenten.

RI&E stroomschema

Elk bedrijf is dus verplicht een RI&E op te stellen. Met ons RI&E stroomschema ziet u direct of u alles goed geregeld heeft. 

Download het stroomschema

Meer over de RI&E

In een veilige en gezonde werkomgeving zijn mensen vitaal en met plezier aan het werk. Dat betekent voor uw bedrijf een laag verzuim en een hoge productiviteit. En zo bespaart u bedrijfskosten. Het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving start met het krijgen van inzicht in de risico’s. ArboNed helpt u graag bij het uitvoeren van de RI&E op de manier die bij u past.

 Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer