Klachten door stress voorkomen

Leestijd
9 minuten

Stressreacties zijn natuurlijke, gezonde reacties van het lichaam. U staat op scherp en kunt beter presteren, ook op uw werk. Ze kosten wel energie, dus u moet ervan herstellen. Als u op tijd 'oplaadt', kunt u weer in balans komen. Als stress te lang aanhoudt en er te weinig rust en ontspanning zijn, kunt u gezondheidsklachten krijgen. U en uw werknemers kunnen klachten door stress voorkomen.

Pauze

Wat kunnen bedrijven doen?

Op het werk kunnen taakeisen, zoals omgaan met een hoge werkdruk, stressreacties veroorzaken. Als stressreacties aanhouden, kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid en prestaties van een werknemer. Op tijd pauzes en hersteltijd inbouwen, helpt om gezondheidsklachten door werkstress te voorkomen.  

Een bedrijf kan een werknemer helpen omgaan met belastende taakeisen, door werkhulpbronnen te bieden, zoals een cursus timemanagement. Ook een goede relatie met de leidinggevende geldt als een belangrijke werkhulpbron. Het zijn bewezen manieren om betrokkenheid en bevlogenheid te bevorderen.

Wat kunnen werknemers doen?

Het is belangrijk dat het werk dat iemand doet goed bij diegene past. Werk dat aansluit bij iemands talenten veroorzaakt minder stressreacties, ook als de taken uitdagend zijn.

Sterker nog, uitdaging kan positief uitpakken. Een werknemer die bezig is met zijn persoonlijke ontwikkeling krijgt hier vaak meer zelfvertrouwen van. Veerkracht en het vermogen om met verandering om te gaan, groeien hierdoor ook. Daardoor is de werknemer minder vatbaar voor stress.

webinar Q4 werkstressWebinar Voorkom verzuim door werkstress 

Kunt u hulp gebruiken bij het voorkomen van werkstress? Tijdens de Week van de werkstress gaven we het webinar ‘Voorkom verzuim door werkstress’ met tips, handvatten en uitleg over werkstress. Het webinar is gratis terug te kijken. 

Bekijk het webinar

Meer tips en ondersteuning

Wilt u voorkomen dat uw werknemers uitvallen vanwege werkstress? ArboNed helpt u hier graag bij op een manier die bij u past. 

Bekijk onze dienstverlening en hulpmiddelen

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer