Klachten door stress voorkomen

Stressreacties zijn natuurlijke, gezonde reacties van het lichaam. U staat op scherp en kunt beter presteren, ook op uw werk. Ze kosten wel energie, dus u moet ervan herstellen. Op tijd rust nemen, zorgt ervoor dat u weer in balans kunt komen. Pas als stressreacties te lang aanhouden en onvoldoende worden afgewisseld met perioden van rust en ontspanning, kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Klachten door stress voorkomen en bevlogenheid stimuleren

Wat kunnen bedrijven doen?

Taakeisen, zoals omgaan met een hoge werkdruk, kunnen stressreacties veroorzaken. Als stressreacties aanhouden, kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid en prestaties van een werknemer. 

Een bedrijf kan een werknemer helpen omgaan met belastende taakeisen, door werkhulpbronnen te bieden, zoals een cursus timemanagement. Ook de relatie met een leidinggevende geldt als een belangrijke werkhulpbron. Het zijn bewezen manieren om bevlogenheid te bevorderen.

Wat kunnen werknemers doen?

Het is belangrijk dat het werk goed past. Taken die passen bij talenten veroorzaken minder stressreacties, ook als de taken uitdagend zijn. Sterker nog, die helpen groeien en meer bevlogen te raken.

Bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling kan ervoor zorgen dat vertrouwen in eigen kunnen groter wordt. Veerkracht en het vermogen om met verandering om te gaan, groeien hierdoor ook. Daardoor is de werknemer minder vatbaar voor stress.

Video Omgaan met werkstress, energiek aan het werk

ArboNed heeft in het verleden een webinar uitgezonden, specifiek voor de werknemer die werkstress ervaart. Een samenvatting van dit webinar ziet u hier:

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten