Lunchbijeenkomst: werkstress

17 november 2023 bijgewerkt

Op 14 november organiseerde MKB Rotterdam Rijnmond voor haar leden een lunchbijeenkomst op de vestiging van ArboNed Rotterdam. Femke van Leeuwen (bedrijfsarts en leefstijlarts ArboNed) en Sophie Dobrev (re-integratie- en preventie adviseur & leefstijlcoach ArboNed) vertelden over hoe werkgevers en werknemers werkstress kunnen voorkomen en verminderen. Benieuwd naar hun verhaal?

Verbinding opzoeken

De lunchbijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de Week van de Werkstress. Het thema van dit jaar is ‘verbinding.’ Thuiswerken heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat werknemers zich niet gezien voelen en verbinding missen met het bedrijf. Het gebrek aan verbinding kan werkstress veroorzaken. Sophie: “Door op een goede manier in gesprek met elkaar te gaan en naar elkaar te luisteren kunt u verbinding leggen. En als uw medewerker zich verbonden voelt met uw bedrijf, kan dat bijdragen aan het verminderen en verlagen van werkstress.”

Tsunami leefstijl gerelateerde aandoeningen

Naast verbinding zijn er meerdere factoren die meespelen om werkstress te voorkomen en te verminderen. Femke: “Ik denk dat leefstijl ongelooflijk belangrijk is, omdat er een tsunami aan leefstijl gerelateerde aandoeningen onze kant op komt. We zitten tegenwoordig te lang en dat heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Daarnaast bewegen en sporten we te weinig. Dat kan leiden tot fysieke klachten, werkstress en verzuim. Al die gevolgen hebben invloed op de duurzame inzetbaarheid van werknemers.”

Gezondheidscheck

De deelnemers aan de lunchbijeenkomst hadden de mogelijkheid om een Health Check te doen. Sophie: “Ze kunnen onder meer hun bloeddruk, gewicht en glucose- en cholesterol waarden laten meten. Zo weten ze gelijk hoe het ervoor staat met hun gezondheid.

Pauzeren

Femke en Sophie sluiten hun verhaal af met een tip aan de deelnemers: ‘neem pauze.’ Sophie: “Combineer leefstijl en werkstress door tijdens de pauze een wandelingetje te maken. Zo stimuleert u uw breinactiviteit en kunt u na de wandeling weer hard aan het werk. En tegelijkertijd heeft u een fijn moment van ontspanning.” Femke voegt toe: “En aan het einde van de dag voelt u zich daardoor een stuk fitter.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over werkstress? Bekijk dan onze themapagina werkstress.