Meer ziekmeldingen op dag na voetbal of carnaval?

Door: Bram Wisse, Data scientist HumanTotalCare

We krijgen op onze researchafdeling regelmatig de vraag of er op specifieke, “speciale” dagen meer verzuim is. Bijvoorbeeld toen Ajax in 2019 in de halve finale van de Champions League stond. We zijn de verzuimdata van ArboNed ingedoken en het antwoord zou u best eens kunnen verbazen.

ziek na carnaval

Het onderzoek

We gebruikten voor dit onderzoekje de verzuimdata van ArboNed. We pakten alle ziekmeldingen sinds 2015 en filterden - waar mogelijk - op postcode. Daarnaast selecteerden we de belangrijke voetbaldata: EK’s, landskampioenschappen en enkele Champions League-wedstrijden van Ajax.

Het verzuim

In de grafiek hieronder kunt u goed zien dat verzuim een bepaalde regelmaat vertoont. Er zijn minder ziekmeldingen in de grote vakanties en men is vooral ziek op maandag. Als u goed kijkt, ziet u dat het aantal ziekmeldingen op woensdagen en donderdagen vrijwel gelijk is. Aangezien Champions League-wedstrijden met name op dinsdagen en woensdagen plaatsvinden, zou het dus logisch zijn dat verzuim dóór deze wedstrijden de dag erna is.

verzuimtrend

Meer verzuim door voetbal?

En… Is er inderdaad een verband? Nee, dat is er niet. Het verzuim op een dag na een (belangrijke) wedstrijd is niet hoger dan op de vergelijkbare dagen.

En het carnaval?

Geen extra ziekmeldingen dus, de dagen na Champions League-wedstrijden. Hoe zit dat met andere speciale gelegenheden, zoals carnaval? We hebben onderzocht of het verzuimgedrag rondom carnaval wel anders is en het antwoord is: ja.

Uit onze data valt te herleiden dat Gelderland, Zeeland, maar vooral Noord-Brabant en Limburg enthousiast carnaval vieren. In de noordelijke provincies is geen carnavalseffect te zien. Verder valt op dat het verzuim de maandag direct na het carnavalsweekend heel laag is en een week later heel hoog. De conclusie is dat de carnavalsvierders vrij nemen voor het feest, maar een week later alsnog massaal ziek zijn.

In de grafiek is ook een carnavalseffect te zien in Zuid-Holland en Utrecht: juist op de maandag direct na het carnavalsweekend is het verzuim hoger dan normaal. In deze provincies nemen de feestgangers er dus geen vakantiedag voor op, maar wordt het wel gevierd. Dit verband komt wel minder sterk naar voren uit de data.

De conclusie of u beter voetbalfans dan carnavalsvierders onder uw werknemers kunt hebben, laat ik aan u ;-)

verzuim na carnaval

Bram Wisse
Bram Wisse, Data scientist HumanTotalCare

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten