Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad en houdt langdurig klachten, wat nu?

  • Leestijd
    2 minuten
  • 12 augustus 2021 aangemaakt

Het herstel van de meeste werknemers die COVID-19 hebben gehad, duurt zo’n 2 tot 3 weken. Sommige mensen die positief getest zijn, hebben nauwelijks klachten waardoor het een soort van griepje lijkt. Maar vergis u niet, het kan ook anders verlopen.

Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad, wat nu?

Long (langdurige) COVID

Een percentage van rond de 10% - het precieze percentage kennen we nog niet - houdt langer last. We spreken dan van Long COVID. Klachten als vermoeidheid, benauwdheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, mentale klachten zoals geheugen- en concentratieproblemen en vergeetachtigheid (brainfog) houden veel langer aan. 

Het is nog niet precies bekend waarom sommige mensen klachten houden, zeker niet wanneer de ziekte eigenlijk niet heftiger verliep dan een flinke griep. Bij vrouwen, mensen met overgewicht, astmapatiënten en patiënten die opgenomen zijn geweest lijkt het vaker voor te komen. Momenteel doet het RIVM onderzoek naar mogelijke risicofactoren op het krijgen van Long COVID. HumanTotalCare waar ArboNed deel van uitmaakt, deelt data met het RIVM om trends in coronabesmettingen te monitoren.

Behandeling van Long COVID is maatwerk

De precieze behandeling van Long COVID kan op dit moment nog niet in een standaard stappenplan gegoten worden, omdat de gevolgen van de infectie nogal uiteen kunnen lopen. Het is daarom zaak dat de bedrijfsartsen, huisartsen en andere behandelaars goed samenwerken om maatwerk te leveren. Alleen dan kunnen de patiënten gestimuleerd worden hun mogelijkheden optimaal te benutten, eerst thuis en later ook op het werk, waarbij gewaakt wordt voor het overschrijden van hun grenzen.

Persoonlijke aanpak

Wat kunt u als werkgever doen en hoe helpt uw bedrijfsarts u hierbij? Samen met u en uw werknemer werkt de arts of bedrijfsarts aan een persoonlijke aanpak voor een optimale re-integratie. Inmiddels is er meer bekend over de mogelijkheden om dat aan te pakken. Wanneer de klachten langer dan 3 maanden duren, kunnen werknemers via de huisarts of behandelend specialist doorverwezen worden voor herstelzorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt en geen lange wachttijden kent. Onze arts kan de werknemer doorverwijzen naar de huisarts voor een verwijzing. 

Informatie
Op het kennis- en hulpverleningscentrum C-support, in het leven geroepen door het Ministerie van VWS, vindt u meer informatie. 
 

Gerelateerde nieuwsberichten