Mindful op het werk: 5 tips

Met mindfulness investeert u in het gezonder omgaan met uw emoties en gedachten. Dat maakt het makkelijker om vitaal aan het werk te blijven. Ga direct mindful aan het werk met deze vijf tips.

tips voor mindful op het werk

1. Haal bewust adem

Tijdens een werkdag zijn er altijd momenten die uw aandacht opeisen en soms zelf hard binnenkomen. Oefen met bewust ademen. Bijvoorbeeld door elke keer voor u een telefoontje aanneemt of een mail beantwoordt drie keer bewust in en uit te ademen. Voelt u zich ergens door overspoeld, trek u dan een minuut terug om op adem te komen. Oftewel: neem letterlijk een adempauze.

2. Geef het goede voorbeeld

Als werkgever en/of leidinggevende beïnvloedt uw gedrag dat van uw werknemers. Geef het goede voorbeeld door buiten werktijden geen werkgerelateerde mails of appjes te sturen. Het toont dat u respect heeft voor de planning van uzelf en anderen. 

3. Wees u bewust van uw zintuigen

Drink uw koffie en eet uw lunch met aandacht. Neem af en toe de tijd om puur stil te staan bij uw zintuigen: wat hoort, ziet, ruikt en proeft u? En wat voelt u op uw huid?

4. Loop langzaam

Wanneer u merkt dat u in de ‘jaagmodus' staat en uw werk ‘even’ en/of ‘snel’ wilt doen, vertraag dan door minimaal een minuut rustig te lopen. Merk tijdens het lopen op hoe uw systeem waarschijnlijk protesteert, maar negeer dit. Door het fysiek rustiger aan te doen, wordt het ook rustiger in uw hoofd.

5. Wees vriendelijk

Heeft u te maken met kritiek op uzelf en denkt u weleens dat u niet goed genoeg bent in uw werk? Word u dan bewust van die innerlijke criticus in uzelf door vriendelijker te worden. Bijvoorbeeld door uzelf toestemming te geven fouten te maken.

Training Mindful@Work

Vergroot binnen één dag uw mentale en emotionele veerkracht. U leert praktische oefeningen en meer, direct toepasbaar op de werkvloer.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten