Mindfulness op het werk doe je zo

In ons werkleven komen elke dag allerlei prikkels op ons af. Prettige en onprettige en deze kunnen er voor zorgen dat we op een automatische piloot gaan reageren. Dit kan een gevoel van opgejaagdheid, onzekerheid en onrust geven. Dat wordt mogelijk versterkt nu de manier waarop we leven en werken op veel fronten anders is door corona. Mindfulness helpt om de weerbaarheid te vergroten en de kans op verzuim door stress te verkleinen. Wij spreken hierover met Jacqueline Plug, bedrijfsmaatschappelijk werker en trainer van Mindfulness@Work.

mindfulnes op het werk

Tandenpoetsen voor de hersenen

“Het reageren op de automatische piloot zorgt ervoor dat ons overlevingssysteem in werking gaat. Dit gaat vaak goed, maar maakt soms dat we thuis nóg over werk piekeren", zegt Jacqueline Plug. Via mindfulness kun je leren om deze geautomatiseerde reacties te doorbreken en zelf weer regie over het (werk)leven te nemen. “Ik zie de oefeningen als essentieel voor het onderhoud van ons systeem. Een soort tandenpoetsen voor de hersenen.”

Drie pijlers

In de training gaat Plug aan de slag met oefeningen gebaseerd op de 3 pijlers van mindfulness: Aandacht – Hierennu – Niet oordelen. “Als je die oefeningen tijdig inzet, leer je je geautomatiseerde reacties beter kennen. Dit is belangrijk, omdat deze stressreacties je kunnen belemmeren op een ontspannen en plezierige manier te werken.”

Groot voordeel van mindfulness is volgens Plug dat iedereen de oefeningen kan doen, op elke werkplek. “Je doet de oefeningen zelfstandig. Ze geven steun om makkelijker vorm te geven aan wat voor jou belangrijk is. Hierdoor kun je beter tegen stress. Werk kan voor veel stress zorgen en het is essentieel om dit af en toe - op je eigen manier - te doorbreken. Zo voorkom je (langdurige) spanning.”

JacquelineWie is Jacqueline Plug?

In 1998 rondde Plug de opleiding Social Work af, waarna er nog diverse post-hbo-opleidingen volgden. Rond 2005 kwam ze in aanraking met mindfulness en was direct enthousiast over de toepasbaarheid. Voor ArboNed verzorgt zij de workshop Mindfulness@Work.

Voorkomen van verzuim

Lijkt mindfulness u maar zweverig en tijdrovend? Plug: “Als werkgever toon je graag goed werkgeverschap. Onderdeel hiervan is het realiseren dat werknemers elke dag weer te maken hebben met allerlei prikkels. Deze kunnen leiden tot spanningen, stress, conflicten en zelfs ziekteverzuim. Door werknemers de ruimte te geven om in mindfulness te investeren zijn ze bewuster van het belang van hun gezondheid, neemt hun weerbaarheid toe en verkleint de kans op uitval als gevolg van klachten die te maken hebben met stress.”

Training Mindful@Work

Vergroot binnen één dag uw mentale en emotionele veerkracht. U leert praktische oefeningen, direct toepasbaar op de werkvloer.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten