Moet een mkb'er ook een Preventief medisch onderzoek (PMO) aanbieden?

Leestijd
2 minuten

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat iedere werkgever een gezondheidsonderzoek moet aanbieden aan zijn werknemers, afgestemd op de arbeidsrisico’s. Een werkgever in het mkb dus ook. Dat biedt zowel uw werknemers, als uw bedrijf veel voordelen.

Moet een kleine werkgever ook een PMO aanbieden?

Wat is een PMO precies?

Het PMO is een uitgebreide gezondheidscheck voor uw werknemers. De onderzoeken zijn afgestemd op de arbeidsrisico’s van de medewerkers, gebaseerd op uw actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). 

Uw werknemers vullen een online vragenlijst in over hoe zij hun werk beleven. Daarnaast kunnen ze een fysiek onderzoek doen bij een vitaliteit- en gezondheidsdeskundige. Deelnemers krijgen informatie en/of een gesprek over de uitkomsten van deze onderzoeken. Zo weten ze waar ze op moeten letten en wat ze kunnen doen voor een gezonder en vitaler leven.

Voordelen PMO voor u als werkgever in het mkb

Een goed uitgevoerd PMO leidt tot gezondere werknemers, minder verzuim en minder instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een PMO kan zo tot grote kostenbesparingen leiden. De voordelen op een rij:

  • Het PMO geeft inzicht in de gezondheid binnen uw bedrijf, zowel fysiek als mentaal.
  • U kunt op tijd eventuele gezondheidsrisico’s signaleren en hierop inspelen, zo kunt u voorkomen dat de klachten erger worden.
  • Uw organisatie en werknemers krijgen als onderdeel van het PMO gerichte ondersteuning, zoals leefstijlcoaching, gezondheidsworkshops en stresspreventietrainingen.
  • Dankzij deze kennis en vervolgacties kunt u (langdurig) verzuim voorkomen, omdat uw werknemers energieker en vitaler worden.
  • U laat zien dat u (de gezondheid van) uw werknemers belangrijk vindt.
  • Het is dus een mooi gebaar van u als werkgever naar de werknemers, u toont goed werkgeverschap. voordelen pmo

U heeft de keuze: snel en betaalbaar of maatwerk

Wilt u snel duidelijkheid over de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers? Dan kiest u voor het ePMO, het betaalbare online Preventief medisch onderzoek. Het is een laagdrempelig onderzoek, met een online vragenlijst en telefonische consulten.

U kunt bij ArboNed ook kiezen voor een uitgebreide gezondheidscheck en/of maatwerk:

Aangezien het PMO wordt afgestemd op de aanwezige arbeidsrisico’s, voldoet u met het PMO van ArboNed aan de wettelijke verplichting om een PMO aan te bieden.

Kijk hier wat ArboNed voor u kan doen

Voorbeeld uit de praktijk

Jan Hak is Teamleider Milieustraten bij afvalinzamelaar Avri. Hij deed mee aan het PMO en dat had een flinke impact op hem. Dit soort persoonlijke verhalen en hoe dit zich terugverdient, is ook relevant voor het midden- en kleinbedrijf. Hoe precies, vertelt Jan in deze video:

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer