Moet een mkb'er ook een Preventief medisch onderzoek (PMO) aanbieden?

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat iedere werkgever een gezondheidsonderzoek moet aanbieden aan de medewerkers, afgestemd op de arbeidsrisico’s. Een werkgever in het mkb dus ook.

Moet een kleine werkgever ook een PMO aanbieden?

Wat is een PMO precies?

Het PMO is een uitgebreide gezondheidscheck voor uw werknemers. De onderzoeken zijn afgestemd op de arbeidsrisico’s van de medewerkers, gebaseerd op uw actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Waar relevant sluit het PMO ook aan bij de vitaliteitsdoelstellingen van uw organisatie.

Uw medewerkers vullen een online vragenlijst in over hun werkbeleving. Daarnaast kunnen ze een fysiek onderzoek doen bij een vitaliteit- en gezondheidsdeskundige. De resultaten uit beide onderzoeken worden besproken en gebruikt om de gezondheid van werknemers in uw organisatie in de gaten te houden en te verbeteren.

Voordelen PMO voor u als werkgever in het mkb

Een goed uitgevoerd PMO leidt tot gezondere werknemers, minder verzuim en minder instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een PMO kan zo tot grote kostenbesparingen leiden. De voordelen op een rij:

  • Het PMO geeft inzicht in de gezondheid binnen uw bedrijf, zowel fysiek als mentaal.
  • U kunt al in een vroeg stadium eventuele gezondheidsrisico’s signaleren en hierop inspelen.
  • Uw organisatie en medewerkers krijgen als onderdeel van het PMO gerichte ondersteuning, zoals leefstijlcoaching, gezondheidsworkshops en stresspreventietrainingen.
  • Dankzij deze kennis en vervolgacties kunt u (langdurig) verzuim voorkomen, omdat uw werknemers energieker en vitaler worden.
  • U laat zien dat u (de gezondheid van) uw werknemers belangrijk vindt.
  • Het is dus een mooi gebaar van u als werkgever naar de werknemers, u toont goed werkgeverschap. voordelen pmo

Snel en betaalbaar of maatwerk

Wilt u snel duidelijkheid over de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers? Dan kiest u voor het ePMO, het betaalbare online Preventief medisch onderzoek. Het is een laagdrempelig onderzoek, met een online vragenlijst en telefonische consulten.

U kunt bij ArboNed ook kiezen voor een uitgebreide gezondheidscheck en/of maatwerk:

  • Een uitgebreide gezondheidscheck? Met het PMO Persoonlijk ondergaan uw werknemers een uitgebreide gezondheidscheck.
  • Kiest u voor het PMO Vitaal, dan kunt u rekenen op maatwerk.

Aangezien het PMO wordt afgestemd op de aanwezige arbeidsrisico’s, voldoet u met het PMO van ArboNed aan de wettelijke verplichting om een PMO aan te bieden.

Kijk hier wat ArboNed voor u kan doen

Voorbeeld uit de praktijk

Jan Hak is Teamleider Milieustraten bij afvalinzamelaar Avri, een bedrijf met meer dan 100 werknemers. Hij deed mee aan het PMO en dat had een flinke impact op hem. Dit soort persoonlijke verhalen en hoe dit zich terugverdient, is ook relevant voor het midden- en kleinbedrijf. Hoe precies, vertelt Jan in deze video:

Gerelateerde nieuwsberichten