Nationaal Preventieakkoord voor gezondere leefstijl

Leestijd
2 minuten
21 februari 2023 bijgewerkt

Om Nederlanders gezonder te maken, sloot de overheid in 2018 samen met zo'n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven het Nationaal Preventieakkoord. Het doel is om in 2040 roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht fors te hebben teruggebracht. Een nieuw onderwerp is het aanpakken en voorkomen van mentale gezondheidsproblemen. 

Nationaal Preventieakkoord voor gezondere leefstijl

De doelstellingen

Roken, overgewicht en probleemdrinken zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Daarom richt het Nationaal Preventieakkoord zich op deze onderwerpen. Dit zijn de doelstellingen voor 2040: 

Roken

De algemene doelstelling is dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Op dat moment is er geen kind dat rookt of ooit nog zal gaan roken. Van de volwassenen rookt dan nog maar 5 procent.

Overgewicht

Het doel is dat in 2040 is nog maar 38% van de volwassen Nederlanders te zwaar is. Dat is nu nog 50%.

Problematisch alcoholgebruik

Doel van het Nationaal Preventieakkoord is dat jongeren en zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken. En dat het aantal volwassen Nederlanders dat te veel alcohol drinkt daalt van 8,5 % naar maximaal 5%.

Aandacht voor mentale gezondheid

Er is niet alleen aandacht voor de fysieke gezondheid van de Nederlanders. Ook de mentale gezondheid krijgt de komende tijd aandacht via preventieve maatregelen. 

Wat kunt u doen als werkgever?

Elke organisatie is gebaat bij gezonde en vitale werknemers. Zij zijn productiever en verzuimen minder. Als werkgever kunt u bijdragen aan een gezonde leefstijl van uw werknemers. Om u hierbij te helpen biedt ArboNed verschillende leefstijlprogramma’s aan. Wij richten ons daarbij op de BRAVO factoren (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning). Via onze vitaliteitsworkshops of onze leefstijlcoaching creëren we bewustwording bij de werknemers, waardoor zij zelf actief aan de slag gaan. En uiteindelijk gezonder worden én blijven.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer