Persbericht: Grootste stijging ziekteverzuim sinds maart 2020

Leestijd
2 minuten

Na loslaten thuiswerkadvies verdubbeling aantal besmettingen op de werkvloer

Het gemiddelde verzuimpercentage steeg in oktober 2021 naar 4,6% (ten opzichte van 4,2% in september). Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020. Het aantal ziekmeldingen als gevolg van een coronabesmetting via de werkomgeving is sinds het loslaten van het thuiswerkadvies eind september meer dan verdubbeld. Het thuiswerkadvies, en als dat niet lukt het nemen van extra maatregelen op de werkvloer, kan een stijging van het verzuim helpen voorkomen. 

Grootste stijging ziekteverzuim sinds maart 2020

Stijging uitzonderlijk hoog voor tijd van het jaar

De stijging van het ziekteverzuim is hoger dan verwacht in deze periode van het jaar. "In oktober waren van de Nederlandse beroepsbevolking op een werkdag gemiddeld 50.000 meer werknemers ziek dan in september", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare.

"Met uitzondering van afgelopen jaar, zien we in dit seizoen elk jaar wel een lichte piek in het ziekteverzuim. Dit jaar is de piek echter uitzonderlijk hoog. Dat komt met name door de toename van griep- en verkoudheidsklachten en de landelijke stijging van het aantal coronabesmettingen."

Verdubbeling besmetting coronavirus op de werkvloer

Arbodienstverleners HumanCapitalCare en ArboNed zien naast de stijging van verzuim door corona ook dat werknemers de werkomgeving vaker als mogelijke besmettingsbron noemen.

Penders: "Sinds het loslaten van het thuiswerkadvies eind september, zien we een ruime verdubbeling in dit percentage. Van 10% eind september, naar 25% in de eerste week van november. Tegelijkertijd zien we dat het aandeel besmettingen in de privésfeer in deze periode juist afnam."

Blijf alert

Penders: "Niet alle werknemers vinden het fijn dat ze nu weer veel thuis moeten werken. Als werkgever blijft het belangrijk om alert te blijven op werknemers voor wie het thuiswerken tot een fysieke of mentale belasting leidt. Zorg voor deze groep voor passende oplossingen en schakel op tijd hulp in."

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer