Persbericht: Meer ziekmeldingen door corona, besmette werknemers sneller hersteld

Leestijd
2 minuten

Arbodiensten adviseren: ga in gesprek over terugkeren naar kantoor en blijf profiteren van de voordelen van hybride werkenHet gemiddelde verzuimpercentage in Nederland steeg in januari 2022 door naar 5,0% (ten opzichte van 4,8% in december 2021). Voor het eerst sinds de start van de pandemie werd meer dan de helft van het aantal verzuimmeldingen veroorzaakt door corona. Dankzij de mildere omikronvariant kunnen met corona besmette werknemers wel sneller weer aan het werk: 73% is na twee weken hersteld. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers en ruim 65.000 werkgevers. Nu het thuiswerkadvies is versoepeld, adviseren de arbodienstverleners om in gesprek te gaan over hoe werknemers terugkeren naar kantoor en blijven profiteren van de voordelen van thuiswerken.

Sneller hersteld na corona

Als gevolg van het hoge aantal coronabesmettingen steeg ook het aantal ziekmeldingen in januari. “In januari zagen we voor het eerst dat meer dan de helft van de ziekmeldingen coronagerelateerd was”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Hoewel meer ziekmeldingen door corona worden veroorzaakt, zien we sinds de komst van de omikronvariant en boostercampagne ook dat besmette werknemers sneller herstellen. Van deze groep is 73% na twee weken hersteld. In november, toen we nog te maken hadden met de deltavariant, was dat 57%.”

Grote verschillen

Net als andere maanden zien ArboNed en HumanCapitalCare grote verschillen tussen bedrijven van verschillende groottes en uit verschillende branches. “Het gemiddelde verzuimpercentage in het mkb, bedrijven met minder dan 200 werknemers, is met 4,6% zoals gebruikelijk lager dan bij grote bedrijven”, vervolgt Penders. “Ook tussen bedrijfstakken zijn er grote verschillen. Uitschieters blijven de gezondheidszorg met 7,0% en industrie met 5,8%. In de financiële en zakelijke dienstverlening steeg in januari het aantal verzuimmeldingen het minst. Dit komt mede door de mogelijkheid tot thuiswerken en de regelruimte die dat biedt voor werken met lichte coronaklachten.”

Thuiswerkadvies

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werd onder andere de versoepeling van het thuiswerkadvies aangekondigd. Voor sommigen een verademing. Voor anderen leidt deze verandering tot stress en spanning; ritmes veranderen, prikkels nemen toe en er kan ook sprake zijn van angst voor een coronabesmetting op de werkplek. Penders: “Wij adviseren werkgevers om met werknemers in gesprek te gaan over hoe ze terugkeren naar kantoor. Ga niet zonder meer terug naar de werkwijze zoals voor corona. Praat samen over de goede balans tussen werken thuis en op kantoor, zodat iedereen kan blijven profiteren van de voordelen van hybride werken. Met de terugkeer naar kantoor is er een risico dat het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen. Het naleven van de basisregels blijft daarom onverminderd belangrijk.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer