Persbericht: Ongekend hoge stijging van 33% in aantal ziekmeldingen in november

Leestijd
2 minuten

Aantal ziekmeldingen in onderwijs stijgt met 77%

Utrecht – 16 december 2021. In november 2021 steeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland verder door naar een uitzonderlijk hoog niveau van 5,1%. Ook het aantal ziekmeldingen in november steeg in een maand tijd meer dan ooit; met 33%. Griep en COVID-19 veroorzaakten het meeste verzuim. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers.

Ziekteverzuim in november uitzonderlijk hoog

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland was in november 2021 met 5,1% historisch hoog. Bij bedrijven in het mkb (tot 250 medewerkers) ligt dit percentage, met gemiddeld 4,7%, zoals gebruikelijk lager dan bij grote bedrijven. Het CBS meldde afgelopen vrijdag al dat het verzuim in het derde kwartaal met 4,6% het hoogst was sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter in 2002. In november 2021 steeg het aantal ziekmeldingen dat ArboNed en HumanCapitalCare gezamenlijk ontvingen met een derde ten opzichte van de maand ervoor. Terwijl er in november vaak een stabilisering van het aantal meldingen te zien is. In alle sectoren ligt dit aantal nu boven het niveau van 2019 en 2020.

Opvallende stijging van 77% in onderwijs

In de zorg is het ziekteverzuim al tijden het hoogst. In november 2021 ontvingen de arbodiensten uit de zorg 37% meer ziekmeldingen dan de maand ervoor. Het gemiddelde verzuimpercentage in de zorg steeg hiermee verder van 6,1% in oktober naar 7,0% in november. “Ook het onderwijs valt met 6,2% in negatieve zin op”, vertelt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. “Het aantal ziekmeldingen in het onderwijs is in een maand met maar liefst 77% gestegen. Dat betekent 14 ziekmeldingen per 100 medewerkers in het onderwijs. Voor zover wij weten, is dit de hoogste stijging die wij ooit hebben gemeten.”

Grote impact van Long-COVID

Griep en corona waren in november 2021 de belangrijkste veroorzakers van het verzuim, ieder verantwoordelijk voor circa 30% van de ziekmeldingen. Vanaf de start van de pandemie schommelt het aandeel coronaverzuim van het totaal aantal verzuimdagen tussen de 7 en 10%. Een kleine groep van deze medewerkers houdt langere tijd klachten; 11% is na 12 weken nog niet aan het werk. “Maar deze kleine groep is verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaal aantal corona-verzuimdagen”, vervolgt Van Amerongen. “Dat heeft enorme impact. We zien dat als mensen bij de ziekmelding aangeven dat zij veel last hebben van de ziekteverschijnselen en kortademig en moe zijn, dit vaak een voorspeller is van langdurig verzuim. Ook factoren als leeftijd en geslacht spelen hierbij een rol. Begeleiding van deze medewerkers is maatwerk. Kijk goed naar individuele mogelijkheden en schakel waar nodig op tijd specialistische hulp in.”

Stel waar mogelijk werk uit om overbelasting te voorkomen

De arbodiensten verwachten dat de effecten van de maatregelen van eind november zichtbaar worden in de cijfers van december en dat het verzuim zal dalen. Van Amerongen: “We roepen werkend Nederland op vol te houden en de adviezen van de overheid na te leven. De maatregelen dragen echt bij aan een afname van het aantal besmettingen, met als ‘bijvangst’ dat ook de verspreiding van griep beperkt blijft. Dus thuiswerken tenzij het niet anders kan, hygiënemaatregelen in acht nemen en bij klachten thuisblijven en testen. Neem geen risico door met klachten toch naar het werk te komen. Daarnaast adviseren wij werkgevers goed aandacht te houden voor de collega’s die aan het werk zijn en mogelijk de extra gaten moeten dichtlopen. Kijk kritisch naar het werk dat echt nu moet en stel nog even uit wat kan om onnodige overbelasting te voorkomen.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer