PMO: verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek

Leestijd
2 minuten
24 mei 2024 bijgewerkt

Weet u als werkgever hoe fit en gezond uw werknemers zijn? Waar zij energie van krijgen, wie er veel stress ervaren en of er werknemers tegen een burn-out aan zitten? Vaak wordt ‘gezondheid’ pas een thema als er al iets aan de hand is. “Een gemiste kans,” vindt psycholoog Merel van Lelyveld van HumanCapitalCare, net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare.

PMO: verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek

Verzuim voorkomen

“Als u inzicht heeft in de vitaliteit van uw werknemers, begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico’s binnen uw bedrijf kent, heeft u waardevolle informatie in handen", vertelt Merel van Lelyveldt.

"We weten dat gezonde, fitte mensen minder vaak verzuimen. Eén dag verzuim kost al snel € 315. Het is dus zaak er alles aan te doen om te zorgen dat uw werknemers gezond blijven of hun gezondheid verbeteren. Met een Preventief medisch onderzoek, een PMO, weten uw werknemers en u op tijd wat u beiden kunt doen om gezond en productief te blijven." 

Waardevolle inzichten voor een gezond bedrijf

Iedere ondernemer met personeel moet zijn werknemers periodiek een PMO aanbieden. Zo kunt u gezondheidsproblemen en -risico’s op het werk op tijd signaleren.

Naast een wettelijke plicht, is het PMO volgens Merel vooral een waardevol instrument om te zorgen voor een veilig en gezond bedrijf. “Werknemers zijn niet verplicht mee te doen aan een PMO, en deelname op zich biedt natuurlijk ook geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Ik krijg wel regelmatig te horen van werknemers dat zij het waarderen periodiek een ‘check-up’ te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols."

De vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed helpen u om zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Want hoe meer mensen meedoen, hoe beter beeld u krijgt van de gezondheid binnen uw bedrijf. En hoe meer mensen inzicht krijgen in hun eigen gezondheid.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer