PMO: verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek

  • Leestijd
    2 minuten
  • 18 mei 2017 aangemaakt
  • 19 februari 2020 bijgewerkt

Weet u als werkgever waar uw werknemers energie van krijgen? Hoe fit en gezond zij zijn? Welk deel van uw mensen veel stress op het werk ervaart en hoeveel er tegen een burn-out aanzitten? Bij veel bedrijven - en ook bij veel werknemers zélf - wordt ‘gezondheid’ pas een topic als er iets aan de hand is. “Een gemiste kans,” volgens arbeids- en organisatieadviseur Merel van Lelyveld van HumanCapitalCare, net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare.

PMO: verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek

“Met een Preventief medisch onderzoek, een PMO, weten werkgevers en werknemers op tijd wat zij kunnen doen om gezond en productief te blijven. Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je werknemers, begrijpt waardoor zij zich goed of minder goed voelen én de gezondheidsrisico’s binnen je bedrijf kent, heb je waardevolle informatie in handen. “We weten dat gezonde, fitte mensen minder vaak verzuimen. Als je je vervolgens realiseert dat één dag verzuim al snel € 250 kost, is het zaak er alles aan te doen om te zorgen dat je werknemers gezond blíjven of hun gezondheid verbeteren.” 

Waardevol instrument

Om gezondheidsproblemen en -risico’s op het werk op tijd te signaleren, hebben werkgevers vanuit de Arbowet de wettelijke verplichting hun werknemers periodiek een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Hoe vaak hangt af van de arbeidsrisico’s die het werk met zich mee brengt. ArboNed adviseert werkgevers dit regelmatig te doen, zodat werknemers actueel inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheidsrisico’s. Naast een wettelijke plicht is het PMO volgens Merel vooral een waardevol instrument om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. “Werknemers zijn niet verplicht mee te doen aan een PMO, en deelname op zich biedt natuurlijk ook geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Ik krijg wel regelmatig te horen van werknemers dat zij het waarderen periodiek een ‘check-up’ te krijgen. Ze zien het als een soort APK, een vinger aan de pols. Onze vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen helpen bedrijven zoveel mogelijk werknemers te interesseren voor het onderzoek. Hoe groter de opkomst, des te betrouwbaarder het beeld van de gezondheid binnen je bedrijf. En des te groter de kans dat je er op tijd bij bent als er problemen dreigen.”

Lees het hele interview met Merel van Lelyveld ‘PMO: ‘Verzuim voorkomen met preventief medisch onderzoek’.

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten