Preventief medisch onderzoek (PMO): meer dan een wettelijke verplichting

Leestijd
1 minuten
30 april 2024 bijgewerkt

Door: Nick Groot, Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige ArboNed

Preventief medisch onderzoek (PMO): meer dan een wettelijke verplichting

Met het Preventief medisch onderzoek (PMO) toont u als werkgever uw waardering voor uw werknemers en laat u zien dat u hun gezondheid belangrijk vindt. Daarom zie ik het PMO ook echt als een cadeautje. Het is meer dan een wettelijke verplichting. Het levert werkgevers en werknemers grote voordelen op.

Uitgebreide gezondheidscheck

Het PMO is een uitgebreide gezondheidscheck voor uw medewerkers, van zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Bij ArboNed voeren we hierna met elke medewerker een persoonlijk adviesgesprek over de resultaten van het onderzoek. Daarmee maken wij het verschil.

Ook de werkgever kunnen we goed adviseren, want wij leggen de link tussen de uitkomsten van de vragenlijsten, de fysieke onderzoeken en het bedrijf zelf, omdat we dat van tevoren al goed hebben leren kennen. We leggen bijvoorbeeld ook de link met een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek en natuurlijk de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Uiteraard is de privacy van alle deelnemers aan het onderzoek geborgd.

Voordelen PMO

Het PMO heeft als doel werknemers bewust te maken over hoe ze gezond ouder kunnen worden, wat ze willen in hun werk en hoe ze een goede werk/privé-balans kunnen creëren. Naar aanleiding van het PMO krijgen de deelnemers hierover concrete tips. De resultaten van de individuele onderzoeken zijn overigens altijd privé.

Als werkgever krijgt u inzicht in de gezondheids- en arbeidsrisico’s binnen uw organisatie en kunt u daarmee aan de slag om uitval te voorkomen. Het is ook een manier om te werken aan de betrokkenheid van uw mensen en zo uw goede vakmensen te behouden. Als uw werknemers tevreden zijn en met plezier voor u werken, zetten ze net die stap extra.

checklist Q1Checklist Een gezond bedrijf

Vitale werknemers hebben meer plezier in hun werk, zijn minder snel gestrest en hebben meer energie. Ze zijn productiever én minder vaak ziek. Doet u het maximale om uw bedrijf gezond en vitaal te houden? Ontdek het met deze checklist.

Download de checklist

PMO voor het mkb

Ik kan me voorstellen dat het regelen van alle wettelijke arbozaken best een opgave kan zijn voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Daarom ben ik blij dat we het voor hen eenvoudiger kunnen maken via het elektronisch Preventief medisch onderzoek (ePMO).

De deelnemers aan een ePMO vullen een digitale vragenlijst in. Waar gewenst kunnen we ook fysieke onderzoeken doen. Als blijkt dat een werknemer risico loopt, voeren we een telefonisch adviesgesprek met diegene. Zo houd je het laagdrempelig, maar ervaren werkgever en werknemer wel de voordelen van het PMO.

PMO Persoonlijk tot en met 10 werknemers

Binnen ArboNed kennen we ook het PMO Persoonlijk tot en met 10 werknemers. Hier krijgt u een complete gezondheidscheck die uw werknemers snel duidelijkheid geeft over hun psychische en fysieke gezondheid. U regelt het PMO Persoonlijk simpel en snel voor een vaste prijs zodat u direct aan de slag kunt en voldoet aan uw wettelijke verplichting.

PMO in de praktijk

Jan Hak is Teamleider Milieustraten bij afvalinzamelaar Avri. Hij deed mee aan het Preventief medisch onderzoek en dat had een flinke impact op hem. Hoe precies, vertelt Jan in deze video:

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer