Psychische hulp voor werkenden die vastlopen tijdens én na de coronacrisis

De veranderingen die de coronacrisis met zich meebrengt, zullen nog lang voelbaar zijn. Veel mensen ervaren hierdoor extra mentale druk. Ze hebben bijvoorbeeld last van een scheve werk-privébalans, zijn somber door het gebrek aan sociale contacten of hebben extra zorgen over de eigen gezondheid of de gezondheid van familie of vrienden. Hiervoor is er nu MijnCoachlijn, een psychische hulplijn voor werkenden die vast (dreigen te) lopen in deze turbulente tijd. MijnCoachlijn is een initiatief van HumanTotalCare (waar ArboNed onderdeel van is) en Gingermood.

MijnCoachlijn

Voorkom langdurend verzuim

Uit de verzuimcijfers van ArboNed blijkt dat ruim een derde van het langdurend verzuim binnen het mkb een psychische achtergrond heeft. Dat aandeel stijgt al jaren. Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten ook nog eens steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn. In 2016 was dit nog 167 dagen, in 2019 was het opgelopen tot gemiddeld 209 dagen. Henk Hummel, directeur ArboNed: “De impact van verzuim is het grootst als iemand langdurend uitvalt, met alle hoge kosten van dien. Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. We zijn dan ook blij met onze partner Gingermood, gespecialiseerd in het maken van de beste match tussen coach en werknemer.”

MijnCoachlijn: anders dan andere hulplijnen

Dickey Pronk, directeur Gingermood: “Met onze unieke matchingtool, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, kunnen we werknemers matchen met de beste professional. Daarmee bedoelen we: de professional die het best past bij zowel de hulpvraag als de persoonlijke waarden en voorkeuren. Dat is ontzettend belangrijk. Een ‘klik’ tussen professional en werknemer zorgt namelijk bewezen voor een hogere effectiviteit van een begeleidingstraject. Hierdoor is de kans op uitval kleiner en het resultaat duurzamer.”

Hoe werkt het?

“Eigenlijk heel eenvoudig”, aldus Pronk. “Een werknemer met een hulpvraag neemt per telefoon of chat contact op met MijnCoachlijn. Een psycholoog van Gingermood doet direct de intake om de hulpvraag te achterhalen, de persoonlijke situatie in kaart te brengen en de wensen voor ondersteuning te peilen. Op basis van deze intake én de matchingtool wordt de werknemer binnen een dag gekoppeld aan de psycholoog of bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed, die het beste bij hem of haar past. Samen kijken zij wat er nodig is. Het resultaat is een traject op maat, met een professional die echt bij de werkende past.”

Voor nu én voor de toekomst

Henk Hummel voegt toe: “Het is de missie van ArboNed om werkend Nederland gezond, competent en gemotiveerd te houden. MijnCoachlijn is opgezet op basis van signalen van onze klanten, de werkgevers. Als straks de maatregelen rond het coronavirus worden versoepeld en het virus meer naar de achtergrond verdwijnt, zullen andere vraagstukken belangrijker worden. Denk aan relaties die onder druk zijn komen te staan, financiële problemen door het wegvallen van werk, of problemen met de terugkeer naar de werkvloer. Ook dan kunnen werkenden terecht bij MijnCoachlijn.”

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten