Hoe zit het met de RI&E en fysieke belasting?

Fysieke overbelasting is een belangrijke veroorzaker van verzuim en beroepsziekten. Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beoordeelt onder andere de risico’s van lichamelijke belasting, zodat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken.

Inzicht in de risico’s

De RI&E start met het inventariseren en evalueren van alle arbeidsrisico’s waarmee uw werknemers te maken kunnen krijgen op de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting en het geluid, maar ook aan werkdruk en lichamelijke belasting.

Op basis hiervan volgt een Plan van aanpak dat de komende jaren de basis is voor uw acties op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Werkplek inrichten

Aangezien we gemiddeld zo’n dertig procent van onze tijd op het werk zijn, is een goede werkplek belangrijk. Hiermee voorkomen we gezondheidsklachten en ongevallen. Dat geldt voor zowel beeldschermwerk als fysiek zwaar werk in bijvoorbeeld de industrie, bouw, productie of logistiek. Een goede balans tussen belasting en belastbaarheid is altijd van belang.

Wilt u dat de werkomstandigheden van uw medewerkers goed zijn en dat de medewerkers zelf het belang inzien van gezond en veilig werken? Maak ergonomie onderwerp van gesprek, integreer het in de werkzaamheden en borg het voor de toekomst. Hierbij helpen wij u graag.

We helpen uw werknemers de risicofactoren van hun werkzaamheden te herkennen en maken hen bekend met de manier waarop ze de risico’s verminderen. Dit kan op twee manieren:

  • Door op individueel niveau (thuis)werkplekonderzoek te doen;
  • Door voor een groep of afdeling een inventarisatie-onderzoek fysieke belasting te doen, of een workshop te geven.

Door een juiste houding aan te nemen en de juiste werkwijze te hanteren tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, worden uw werknemers zich bewust van de eigen invloed op het ontstaan van klachten. Meer weten? Neem gerust contact op.

Beoordelingstools TNO

TNO heeft diverse gratis beoordelingstools ontwikkeld die u kunt gebruiken als eerste inventarisatie voor het verdiepend onderzoek op de RI&E.

  • Met de 'checklist fysieke belasting' (CFB) voert u een eerste inventarisatie uit van de mogelijke risico’s van alle soorten fysieke belasting. De resultaten geven een overzicht van de aanwezige risico’s bij de beoordeelde taak.
  • Met de 'checklist beter achter je schermen' (BAS) gaat u na of u uw werkzaamheden achter een beeldscherm op een gezonde manier doet. De resultaten geven aanwezige risico’s en verbeterpunten aan voor uw situatie.

Vraag onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' gratis aan 
 

  • Tips om de werkplek in te richten
  • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
  • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten