RI&E: veiligheid in kaart voor u en uw werknemers

“Ze willen ’s ochtends gezond de deur uit, maar ook weer gezond naar huis aan het eind van de dag”, zegt Frans Kalkhoven, HR Manager Toyota Material Handling Nederland. “De Risico-inventarisatie en –evaluatie heeft ons opgeleverd dat er een hoger veiligheidsbewustzijn is in de organisatie.” Bekijk de video voor het hele interview:

Houd werknemers betrokken

Werkgevers zijn verplicht om via de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. De Inspectie SZW controleert of de RI&E actueel, compleet en getoetst is. Heeft u geen RI&E, of geen bijbehorend Plan van aanpak, dan riskeert u een boete.

“Dankzij de RI&E hebben wij alle veiligheidsrisico’s in kaart”, vertelt Frans Kalkhoven. “Wat heel belangrijk is, is dat je op de werkvloer voldoende draagvlak creëert voor veiligheid. Zorg dus dat mensen betrokken blijven. Communiceer er goed over.” 

Voordelen van de RI&E

Veiligheidskundige en consultant Ad van Zundert bij ArboNed: “De RI&E draait volledig om risico’s opsporen, herkennen en signaleren vóórdat zij leiden tot ongelukken, vertrek van goede werknemers of ziekteverzuim. Het is een onmisbaar instrument om je mensen gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op bedrijfskosten. Zeer zeker de moeite waard dus.”

Wilt u meer weten over de voordelen van een RI&E voor uw bedrijf? En bent u benieuwd wat er allemaal in moet staan? U leest het op deze uitgebreide pagina

Training: Maak zelf uw RI&E

Moet u nog een RI&E opstellen? Volg dan deze praktische, interactieve training van één dag. Aan het eind van de training kunt u zelf uw RI&E én Plan van aanpak opstellen. 

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten