Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) krijgt extra aandacht van Van Ark

Leestijd
2 minuten
21 februari 2020 bijgewerkt

Er overlijden jaarlijks zo’n 4100 mensen door arbeidsongevallen of beroepsziekten. Dat aantal moet omlaag, vindt staatssecretaris Van Ark. Daarom is ze gestart met een meerjarenplan voor het aanjagen van de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Ze maakt zich vooral zorgen over het lage aantal RI&E’s onder het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) krijgt extra aandacht van Van Ark

Veel bedrijven zonder (goede) RI&E

“Het is van groot belang dat werkgevers te allen tijden inzicht hebben in de aanwezige risico’s op de werkvloer, zodat zij op basis daarvan een gedegen arbobeleid kunnen vormgeven”, schrijft staatssecretaris Van Ark. De RI&E is daarvoor hét instrument. En daar is nog een wereld te winnen.

Een aantal cijfers van de Inspectie SZW:

  • Minder dan de helft van de bedrijven heeft een RI&E.
  • Ongeveer 1 op de 5 werknemers werkt in een bedrijf zonder RI&E.
  • Van de bedrijven met een RI&E heeft slechts een klein deel álle belangrijke risico’s geïnventariseerd.
  • Van de bedrijven zonder RI&E weet de helft niet dat het wettelijk verplicht is.

Knelpunten voor mkb

Van Ark heeft laten uitzoeken hoe het komt dat zoveel bedrijven geen RI&E hebben. Het blijkt dat veel - vooral kleinere - werkgevers niet weten dat ieder bedrijf een RI&E moet hebben. Ook ervaren zij knelpunten bij het kwalitatief goed uitvoeren van de RI&E. Ze vinden de informatie erover bijvoorbeeld onduidelijk en versnipperd. Of de branche-instrumenten zijn niet gebruiksvriendelijk genoeg.

RI&E-meerjarenplan

Om ervoor te zorgen dat veel meer bedrijven een (kwalitatief goede) RI&E hebben, is Van Ark een meerjarenplan gestart. Ze wil ten eerste meer bekendheid van de RI&E-plicht onder kleine bedrijven. Ten tweede moeten werkgevers die op de hoogte zijn van de RI&E-plicht op een goede manier kunnen voldoen aan de verplichting. Ze wil de eerder beschreven knelpunten wegnemen.

Strengere controles RI&E

De Inspectie SZW gaat meer en strenger toezien op het naleven van de RI&E-plicht. Het toezicht richt zich op aanwezigheid en de kwaliteit van de RI&E (inclusief Plan van aanpak).

Kwartaalthema: arbeidsrisico's verminderen

Het tweede kwartaal van 2020 staat bij ArboNed in het teken van arbeidsrisico's verminderen. We besteden vooral veel aandacht aan de Risico-inventarisatie en -evaluatie. Met onder meer een webinar en een praktische gids. Houd onze website in de gaten voor meer informatie, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.

Training: Maak zelf uw RI&E

Direct aan de slag met uw RI&E? Schrijf u dan in voor deze praktische training van een dag en leer alles over het uitvoeren van de RI&E binnen uw organisatie.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer