Sector Zorg & Welzijn: controle Arbeidsinspectie op gezondheid en veiligheid

25 augustus 2023 bijgewerkt

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft begin juni een groot aantal bedrijven in de sector Zorg & Welzijn geïnformeerd dat zij gaat controleren op de aanwezigheid van een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), het bijbehorende Plan van aanpak en het basiscontract. De Arbeidsinspectie kan werkgevers daarom binnenkort vragen deze documenten op te leveren.

Controle Arbeidsinspectie Zorg & Welzijn

Het beschikken over het basiscontract arbodienstverlening en een RI&E draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers. Want onderzoek toont aan dat werkgevers die actief met deze documenten werken de risico’s in hun bedrijf beter beheersen. Dat leidt tot minder verzuim, minder ongevallen en lagere kosten.

Opsturen RI&E, Plan van aanpak en basiscontract

Ontvangt uw bedrijf in de eerste week van september een schriftelijk verzoek van de Arbeidsinspectie om de RI&E, het bijbehorende Plan van aanpak en het basiscontract toe te sturen? Dan heeft u nog twee weken tijd om deze documenten in orde te maken.

Toetsing

De Nederlandse Arbeidsinspectie zal controleren of de documenten aanwezig zijn. Er vindt dan geen toetsing plaats op de inhoudelijke kwaliteit van de documenten. Deze toetsing kan de Inspectie in de toekomst nog wel uitvoeren. Wilt u meer weten over de controle? Kijk dan hier

Basiscontract

De Arbowet schrijft voor dat werkgevers een contract met hun arbodienst of bedrijfsarts hebben: het basiscontract. Dit contract kunnen werkgevers gemakkelijk en online regelen bij ArboNed. In slechts een paar klikken sluiten zij het verzuimabonnement af dat het best bij hun bedrijf past. Hiermee zijn zij verzekerd van een basiscontract.

RI&E

Werkgevers zijn daarnaast wettelijk verplicht om de arbeidsrisico’s vast te leggen. Bedrijven die nog een RI&E moeten uitvoeren, kunnen ArboNed vragen om hen hierbij te ondersteunen. Dit kunnen ze doen op de manier die het best bij hun bedrijf past:

zelf-doenWerkgevers kunnen de RI&E zelf uitvoeren met een erkende branche-RI&E voor de sector Zorg & Welzijn én binnen de gestelde termijn door de Arbeidsinspectie. Benieuwd hoe zij de branche-RI&E kunnen uitvoeren? Onze RI&E-expert Ad van Zundert legt het uit in deze video.

arbeidsrisicoWillen werkgevers zelf aan de slag met hun branche-RI&E en willen ze daarbij van één van onze experts? Dan kunnen zij Mijn Preventie-expert aanvragen voor 2, 4 of 8 uur telefonische of online hulp. Werkgevers kunnen dit doen tegen beperkte kosten.

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer