Sta op tegen zitten

Vandaag is het Zitloze werkdag, een dag om in beweging te komen tegen te veel zitten. Sitness daagt alle werkenden uit om minstens 25% van de dag níet te zitten. Waarom is dat zo belangrijk en wat levert het op? 

Bewegen

Volgens onderzoek bewegen Nederlanders steeds minder. Wist u dat in 2021 slechts de helft van de Nederlandse bevolking voldeed aan de beweegrichtlijnen? En dat de gemiddelde volwassene in Nederland 8,7 uur per dag zittend doorbrengt? Dit zitgedrag zorgt voor veel nadelen. Bijvoorbeeld een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie, kanker en klachten aan het bewegingsapparaat. 

Wissel het zitten regelmatig af met bewegen

Te lang stilzitten is dus ongezond. Ook als u daarnaast veel en intensief beweegt. De schade die langdurig zitten aanbrengt, compenseer je niet met ’s avonds een uur intensief sporten. Wilt u op het werk gezond bezig zijn? Voorkom dan te veel zitten en beweeg vaker tijdens de werkdag. Probeer ieder uur even kort te bewegen. Ook als u thuis werkt. En maak bijvoorbeeld een wandeling in de lunchpauze of ga op de fiets naar het werk.

Wanneer beweegt u voldoende?

Beweeg voldoende is het advies. Maar wat is voldoende? De Gezondheidsraad heeft voldoende bewegen vertaald in deze beweegrichtlijnen:

  • Span u minstens 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, matig intensief in. Ga bijvoorbeeld fietsen of wandelen.
  • Doe daarnaast minstens twee keer per week aan bot- en spierversterkende activiteiten. Botversterkende activiteiten zijn springen, traplopen, gewichtheffen, hardlopen en dansen. Spierversterkende activiteiten zijn krachtoefeningen en duuractiviteiten zoals fietsen en zwemmen.

Wat levert meer beweging u op?

Mensen die voldoende bewegen voelen zich energieker, creatiever en gelukkiger. Ze zijn productiever en minder vaak ziek. Daarnaast is het lichaam gemaakt om te bewegen. Het wordt sterker door het te belasten. Bewegen heeft verder ook een positief effect op het brein. Het kan ervoor zorgen dat symptomen van depressie en angststoornissen verminderen. Gezondheidseffecten die zowel privé als op het werk een positief effect hebben.

Zitloze werkdag op Papendal

Wat kunnen we leren uit de paralympische sport over vitaliteit? Hoe slagen we erin om meer beweging aan onze werkdag toe te voegen? Tijdens een speciaal vitaliteitsevenement op Sportcentrum Papendal doen bedrijven op deze Zitloze werkdag inspiratie op voor een gezonde werkvloer. Met onder meer clinics van de rolstoelbasketballers van het Nederlands team en workshops van de vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed.

Sitness en ArboNed

ArboNed is trotse partner van Sitness, een initiatief van stichting BEN (Basketball Experience NL) en SKO projectinrichtingen. Sitness helpt bedrijven hun werknemers bewuster te maken van hun zitgedrag en een vitale werkomgeving te creëren. Daarnaast ontmoeten werknemers de rolstoelbasketballers van het Nederlands team, ondervinden zij aan den lijve wat het is om zittend te sporten en ervaren in gesprek met de sporters hoe je om kunt leren gaan met onverwachte veranderingen op de werkvloer en in de privésfeer. 

Gerelateerde nieuwsberichten