Uit welke stappen bestaat het Preventief medisch onderzoek (PMO)?

Leestijd
2 minuten
30 mei 2024 bijgewerkt

Het Preventief medisch onderzoek (PMO, ook wel bekend als PAGO) is een uitgebreide gezondheidscheck voor uw werknemers. U werkt hiermee actief aan een gezonder en vitaler bedrijf en kunt daarmee verzuim voorkomen. Zo ziet het PMO eruit.

Stappen PMO

Wat is een PMO?

Hoe gezond en vitaal is uw bedrijf, waar krijgen uw werknemers energie of juist stress van? Het Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed geeft antwoord. Via een online vragenlijst en fysieke onderzoeken krijgen uw werknemers duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid.

Met het PMO toont u als werkgever uw betrokkenheid bij uw werknemers. En u bevordert de gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf.

De stappen

Stap 1: Communicatie en promotie

Hoe meer deelnemers aan het PMO, hoe beter. U kunt uw werknemers enthousiast maken door er goed over te communiceren. ArboNed helpt u hierbij, bijvoorbeeld met een leuke kick-off.

Stap 2: Online vragenlijst

Alle deelnemers vullen een gevalideerde online vragenlijst in, met vragen over de mentale en fysieke gezondheid. Zodra een werknemer de vragenlijst heeft ingevuld, krijgt hij bruikbare informatie toegestuurd op basis van zijn resultaten. Dit individuele rapport is privé.

Stap 3: Fysiek onderzoek

De behoefte van uw bedrijf en de resultaten uit uw Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) bepalen of en zo ja, welke fysieke onderzoeken er volgen.

Stap 4: Persoonlijk advies van de deskundige

Onze vitaliteit- en gezondheidheidsdeskundigen voeren motiverende adviesgesprekken met uw werknemers. De focus ligt op wat de werknemer zelf kan doen om zijn gezondheid te verbeteren.

Stap 5: Groepsrapportage

De individuele resultaten van uw werknemers zijn privé. Doen er minimaal 15 werknemers mee aan het PMO? Dan kunt u als werkgever kiezen voor een groepsrapportage. Hiermee doet u nieuwe inzichten op rond duurzame inzetbaarheid, gezondheid en veiligheid. In één oogopslag ziet u wat al heel goed gaat en aan welke aandachtspunten u nog kunt werken.

Stap 6: Het vervolg

Gedragsverandering naar een gezonder en vitaler leven gaat niet bij iedereen van de ene op de andere dag. Het is dus belangrijk om een vervolg te geven aan het PMO. Alleen zo wordt er écht actie ondernomen en blijven de werknemers zich bewust van het belang van een gezond en vitaal leven. De vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed begrijpen dat het lastig kan zijn om dit in te passen in de drukte van alledag. Zij helpen u hier graag bij, zodat uw werknemers duurzaam inzetbaar blijven.

PMO in de Arbowet

Het aanbieden van het PMO aan medewerkers is een investering, maar heeft ook zeker voordelen voor u als werkgever. ArboNed biedt verschillende soorten PMO's aan, zodat er altijd één is die aansluit bij uw bedrijf.

PMO direct aanvragen Meer informatie 

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer