Stoptober: vijf tips om te stoppen met roken

Leestijd
1 minuten
29 september 2022 bijgewerkt

In oktober gaat Stoptober weer van start. In deze maand gaan de deelnemers de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken. Met als doel natuurlijk een blijvend resultaat. Doet u mee? Als u zich aanmeldt, ontvangt u ondersteuning via een app en een community waar stoppers elkaar kunnen steunen. Ook bedrijven kunnen zich aanmelden.

Lees hier de vijf tips van onze samenwerkingspartner SineFuma om succesvol te stoppen met roken.

Stoptober: vijf tips om te stoppen met roken

1. Sta achter uw besluit

Bedenk waarom u wilt stoppen en neem een duidelijk besluit. Stop helemaal en neem niet af en toe een (trekje van een) sigaret. Houd hieraan vast en vertel ook anderen dat u dit besluit heeft genomen. Vraag hen om u te steunen.

2. Bereid u goed voor

Denk voordat u stopt alvast na over de mogelijke moeilijke momenten en hoe u hiermee kunt omgaan. Gebruik deze tips om lastige fases te kunnen doorstaan:

  • Doe sigaretten weg en leg asbakken en aanstekers uit het zicht.
  • Maak afspraken met uw rokende partner. Als niemand thuis rookt, is het stoppen makkelijker vol te houden.
  • Krijgt u zin in een sigaret, haal dan een paar keer diep adem (waarbij uw longen zich vullen met frisse, schone lucht). Eet een appel, drink een glas water, of bel een vriend(in). Deze momenten duren meestal maar kort. Als het u lukt een paar minuten te wachten, is de behoefte aan roken vaak alweer sterk gezakt.
  • Zoek, als stress altijd een aanleiding was om een sigaret op te steken, iets anders om te ontspannen. Wandelen, sporten, een massage, naar de bioscoop of een warm bad bijvoorbeeld.  
  • Drink geen alcohol, dat maakt geestelijk minder sterk waardoor u eerder voor de bijl gaat.
  • Kies voor andere dingen om uw mond bezig te houden: kauwgom, worteltjes of kauw op een tandenstoker.
  • Beloon uzelf met iets leuks van het uitgespaarde geld. Stoppen met roken is helemaal niet makkelijk, dus u mag zich er best voor belonen. 

3. Doe het niet alleen

Verdubbel uw slagingskans: kies ervoor om een hulpmiddel te gebruiken en maak gebruik van  professionele begeleiding. ArboNed werkt hiervoor samen met SineFuma. Ook Stoptober dankt zijn succes naar eigen zeggen aan onder meer de steun die u krijgt van de app en van de andere stoppers.

4. Leef van dag tot dag

Maak de afspraak met uzelf “vandaag rook ik niet”. Weet daarbij dat de behoefte om te roken zo’n drie minuten duurt en daarna weer afneemt. 

5. Denk positief

Accepteer dat het moeilijk is om te stoppen, maar blijf positief. Herhaal voor uzelf: “Ik kan stoppen. Ik heb roken niet nodig om mij goed te voelen.”

Workshop Stoppen met roken

Stoppen met roken is moeilijk en iets waar rokers tegenop zien. Een gewoonte doorbreken begint vaak met bewustwording. De steun van anderen, via een workshop of een initiatief als Stoptober helpt om het vol te houden. Ook onderlinge steun van collega’s kan motiverend zijn. Wilt u een rookvrij bedrijf of uw medewerkers een steuntje in de rug geven bij het stoppen met roken? Bied hen onze workshop Stoppen met roken aan. 

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer