Testen op COVID-19: dit zijn uw mogelijkheden

  • Leestijd
    2 minuten
  • 05 oktober 2020 aangemaakt
  • 05 januari 2021 bijgewerkt

Het (snel) testen op COVID-19 blijft belangrijk om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De huidige PCR-testcapaciteit in de GGD-teststraten kan niet altijd aan de vraag voldoen. Logisch dat veel ondernemers op zoek zijn naar een alternatief. Wat zijn uw opties?

coronavirus

1. De PCR-test via de GGD

Het eerste spoor is en blijft de testdienstverlening via de GGD. Iedereen met (en in bepaalde situaties ook zonder) klachten kan zich melden bij de teststraten van de GGD, online via Coronatest.nl of telefonisch: 0800-1202. De PCR is een nauwkeurige test, maar het duurt langer tot de uitslag er is.

2. Commerciële testaanbieders via werkgevers

Dan zijn er de commerciële testaanbieders via de werkgevers. Ook u zou gebruik kunnen maken van een van de testlaboratoria van de overheid. Omdat wij geen zicht hebben op de kwaliteit, snelheid en dienstverlening van deze testlaboratoria, kunnen wij u bij deze keuze helaas niet adviseren.

Sneltesten

'Sneltest' is een verzamelnaam voor testen die op een andere manier testen op corona en sneller een uitslag hebben. Zoals de antigeensneltest die meestal binnen 15 minuten een uitslag geeft. De test is minder gevoelig dan de PCR-test en daardoor niet in alle gevallen voldoende betrouwbaar.

Kwetsbare medewerkers en/of medewerkers die contact hebben met kwetsbare groepen moeten na een negatieve antigeensneltest een PCR-test laten doen. 

Sneltest via Meditel of COVID Sneltest Services

Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van sneltesten. De overheid stelt professionele en kwalitatieve voorwaarden aan testaanbieders door de overheid. Bij de keuze voor een aanbieder is het belangrijk dat u controleert of men werkt volgens de richtlijnen van het RIVM rondom sneltests, zoals Meditel of COVID sneltest Services.

  • U kunt bij Meditel terecht voor een antigeensneltest in Roosendaal, Rotterdam en Nijmegen via meditel.nl/coronatest. Meditel kan - naar wens - bij u op locatie testen. 

3. Thuistesten

Het derde spoor is nog in ontwikkeling: de thuistest waarmee u de test volledig in eigen beheer uitvoert.

Versneld coronaconsult voor werknemer

Als uw werknemer positief test op corona kan hij op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult. Onze professional legt dan uit wat een coronabesmetting betekent voor werk en privé. Hij neemt de tijd om uw werknemer gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Advies bij positieve uitslag voor werkgever

Laat uw werknemer weten dat hij positief getest is, dan kunt u als werkgever ook gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we hoe u de verspreiding van het virus kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Neem hiervoor contact op met uw vaste contactpersoon.

Checklist 'Werken in de nieuwe werkelijkheid'

Gebruik deze opstartcheck zodat uw werknemers ook in tijden van corona gezond en veilig kunnen werken. De check geeft u een eerste beeld waarop u moet letten in de ‘anderhalvemetereconomie’.

Download de checklist

Gerelateerde nieuwsberichten