Testen op COVID-19: dit zijn uw mogelijkheden

  • Leestijd
    2 minuten
  • 05 oktober 2020 aangemaakt

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt op en de testcapaciteit van de GGD loopt achter. Logisch dat veel ondernemers op zoek zijn naar een (snel) alternatief. Dat is nog niet makkelijk. Hoe dat zit, leest u hier.

coronavirus

PCR-testen GGD en andere partijen

De GGD gebruikt de zogenoemde PCR-test, de betrouwbaarste en meest gebruikte test. Maar het testsysteem van de GGD staat onder druk. Wachttijden lopen op en het duurt vaak langer voor de testresultaten er zijn. Een goed alternatief is er nog niet.

Tot september was dat alternatief er nog wel. U kon bij ons terecht voor COVID-19 priority testing. Maar wij hebben deze dienstverlening beëindigd in het kader van het maatschappelijk belang: de overheid kan deze testcapaciteit nu inzetten.

Ook u zou gebruik kunnen maken van een van de 'testlaboratoria voor moleculaire SARS-CoV-2-diagnostiek' van de overheid. Omdat wij geen zicht hebben op de kwaliteit, snelheid en dienstverlening van deze testlaboratoria, kunnen wij u bij deze keuze helaas niet adviseren. Bekend is dat de capaciteit bij alle laboratoria onder druk staat.

Sneltesten

Steeds meer klanten vragen naar ‘sneltesten’, die vrijwel direct laten zien of iemand corona heeft of niet. De tests werken goed bij patiënten die erg ziek zijn, maar zijn minder betrouwbaar bij milde klachten.

Wij raden aan eerst verder onderzoek af te wachten en sneltesten pas te gebruiken als het RIVM ze heeft gevalideerd. Het RIVM heeft naar verwachting nog tot november 2020 nodig om de testen te beoordelen.

Versneld coronaconsult voor werknemer

Ons advies aan onze klanten is op dit moment om, ondanks de wachttijden, toch gebruik te maken van de GGD-testen.

U kunt wel tijd ‘winnen’ als een werknemer positief test op corona. Om geen kostbare tijd te verliezen kan uw werknemer op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent voor werk en privé. Hij neemt de tijd om uw werknemer gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Advies bij positieve uitslag voor werkgever

Laat uw werknemer weten dat hij positief getest is, dan kunt u als werkgever ook gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we hoe u de verspreiding van het virus kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Neem hiervoor contact met uw vaste contactpersoon.

Checklist 'Werken in de nieuwe werkelijkheid'

Gebruik deze opstartcheck zodat uw werknemers ook in tijden van corona gezond en veilig kunnen werken. De check geeft u een eerste beeld waarop u moet letten in de ‘anderhalvemetereconomie’.

Download de checklist

Gerelateerde nieuwsberichten