Thuiswerken combineren met de zorg voor (jonge) kinderen

 • Leestijd
  2 minuten
 • 16 december 2020 aangemaakt
 • 07 januari 2021 bijgewerkt

Door: Jan Machek, psycholoog bij ArboNed

Voor de tweede keer dit jaar ziet het ernaar uit dat werkende ouders hun werk moeten combineren met de zorg voor hun kinderen. Vanaf vandaag tot en met 18 januari zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten. Voor zowel de thuiswerkende ouders als hun werkgevers geldt dat het belangrijk is dat zij realistische verwachtingen hebben over deze periode. 

thuiswerken met kinderen

Hoe thuiswerkende ouders met de situatie omgaan verschilt. Dat merkte ik tijdens de lockdown in maart. Sommigen hadden er geen problemen mee, in andere gezinnen leidde het tot spanningen. Bijvoorbeeld doordat kinderen samen op één tablet moesten werken, of door onduidelijkheid over de lesstof. Sommige thuiswerkers kunnen zich goed afsluiten in een aparte (werk)ruimte, maar andere ouders werken aan de keukentafel met de rest van het gezin om hen heen. 

Tips voor thuiswerkers met kinderen

Mijn advies voor werknemers die moeten thuiswerken met de kinderen erbij, en voor hun werkgevers:

 • Maak als werkgever goede afspraken met uw werknemers over de werktijden. Voorkom dat uw werknemers 24/7 "aan staan".
 • Voor ouders is het van belang dat ze onderling goede afspraken maken: wie werkt wanneer en hoe zorgen we ervoor dat de kinderen genoeg kunnen uitrazen?
 • Realiseer u dat de productiviteit (tijdelijk) minder is. Maar weet: ook op kantoor is niemand 8 uur per dag productief. We halen koffie, kletsen met elkaar en lopen af en toe naar de printer.
 • Accepteer dat u geen controle heeft over de situatie. Ga na wat er op het spel staat en wees daar eerlijk over. Hoe erg is het dat u deze deadline bijvoorbeeld niet haalt? Hoeveel impact heeft het ongemak dat u ervaart?  
 • En dus: bepaal voor uzelf niet van tevoren wat gedaan móet zijn. Ga gewoon aan de slag, doe uw best en kijk aan het eind van de dag wat het heeft opgeleverd.
 • Tot slot, werkgevers: houd goed contact met uw werknemers. Zij missen de sociale steun van collega’s en hun leidinggevende, terwijl werknemers hier juist energie van krijgen. Belangstellend contact is daarom belangrijk.

Coronamoe

In mijn spreekkamer merk ik dat corona het mentale welzijn van werknemers steeds vaker raakt. Mensen raken coronamoe. Dat komt doordat de energiebalans zoek is. Zaken waar ze energie van krijgen, zoals uitjes en sociale contacten, zijn weggevallen.

Toch heb ik er goede hoop op dat het effect van deze lockdown meevalt. Het voordeel van deze lockdown ten opzichte van die in maart, is dat de kerstvakantie erin valt. We rekenden al op twee weken schoolvakantie en na deze vakantie hebben we nog maar twee weken lockdown te gaan.

Ervaren uw werknemers toch mentale druk, laat ze dan op tijd aan de bel trekken. Werknemers van ArboNed-klanten kunnen hiervoor bijvoorbeeld terecht bij MijnCoachlijn.

Lees ook het interview met Jan Machek in het Nederlands Dagblad

Vraag onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' gratis aan voor uw werknemers

In deze gids:

 • Tips om de werkplek in te richten
 • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
 • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten