Thuiswerken met kinderen

  • Leestijd
    2 minuten
  • 02 januari 2021 aangemaakt
  • 21 januari 2021 bijgewerkt

De basis- en middelbare scholen en de kinderopvang zijn tot 19 januari gesloten. Nu de kerstvakantie voorbij is, zullen veel van uw werknemers de zorg voor de kinderen (en wellicht thuisonderwijs) moeten combineren met thuiswerken. Dit brengt veel ouders in een lastig parket. Met deze tips maken u en uw werknemers er toch een productieve thuiswerkdag van.

Thuiswerken met kinderen

Zorg voor structuur

Zeker nu het wat later licht wordt, is het heel aanlokkelijk om wat langer in bed te blijven liggen. Een half uurtje kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer toch zoveel mogelijk de ‘normale’ structuur aan te houden. Boots een reguliere school- en werkdag na door niet in uw badjas achter de laptop te kruipen, maar u aan te kleden zoals u op een reguliere werkdag ook doet. Op die manier trekt u gemakkelijker een grens tussen werk en vrije tijd.

Creëer een rustige werkplek voor iedereen

Het kan, zeker in het begin, best gezellig zijn om met zijn allen aan de eettafel te werken. Maar de kans is vrij groot dat ouders en kinderen elkaar afleiden. Probeer daarom voor iedereen een rustige werkplek te creëren en gebruik bijvoorbeeld de lunch om weer samen te komen. Mocht u niet de ruimte hebben om iedereen zijn eigen plek te geven, dan kunnen koptelefoons met noice cancelling uitkomst bieden.

Wees niet te streng

Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen zo min mogelijk achterstand oplopen in deze vreemde tijden. Aansturen mag dan ook best, maar wees niet té streng. We moeten ons realiseren dat het ook voor hen een buitengewone situatie is. Zij missen niet alleen hun vriendjes, maar ook hun dagelijkse structuur. Toon daarom begrip en wees niet te streng. Niemand is gebaat bij stress en ruzies. En verschijnt uw kind ineens in beeld tijdens het videobellen? Daar zal iedereen begrip voor hebben. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje.

thuiswerken mentaal

Tips voor omgaan met de mentale uitdagingen van thuiswerken

Gebruik en deel deze tips om goed om te kunnen gaan met de mentale uitdagingen van het thuiswerken.

Maak de pauze extra leuk

Waarom zou u van de lunchpauze niet een klein feestje maken nu we toch allemaal thuiswerken? In plaats van een ‘gewone’ boterham met kaas maakt u nu lekkere sandwiches of een gezonde salade. Want zeker in het geval van thuiswerken is het voor u en uw kinderen extra belangrijk om op tijd af te schakelen en uw rust te nemen. En vergeet vooral niet om  even naar buiten te gaan!

Begin een uurtje vroeger

Als de werkzaamheden het toelaten, kunt u de werktijden wat aanpassen. Begin bijvoorbeeld een uurtje eerder, als de rest van het gezin nog op één oor ligt. Vaak kunt u in de ochtend al behoorlijk wat meters maken.

Verdeel de zorg voor de kinderen

Maak indien mogelijk afspraken met uw partner. Spreek bijvoorbeeld af dat de een er in de ochtend is voor de kinderen en de ander in de middag. Zoek in het dagdeel dat u niet in charge bent een rustige plek op waar u ongestoord kunt werken en bellen.

Neem voldoende pauze

Sommige mensen hebben tijdens het thuiswerken de neiging om te gaan overcompenseren. Ze willen het vertrouwen van hun leidinggevende niet beschamen en gaan daarom extra uren draaien en laat in de avond nog mailen. Niet nodig! Want al lijkt thuiswerken soms behoorlijk ineffectief, vergeet niet dat er nu geen uren ‘verloren’ gaan aan reizen, eindeloos vergaderen of lange gesprekken bij de koffieautomaat.

Download de gids 'Eerste hulp bij thuiswerken'

De praktische gids over thuiswerken voor werknemers geeft tips over het instellen van de thuiswerkplek en hoe werknemers omgaan met de psychische risico's van thuiswerken. Download hier de gratis gids en breng uw werknemers hiermee op de hoogte. Zo zorgt u goed voor uw werknemers en zorgt onder andere voor een gezonde en verantwoorde thuiswerkplek. 

Gerelateerde nieuwsberichten