Tips bij thuiswerken in de hitte

Wie dat kan, werkt nog steeds zoveel mogelijk thuis. Een bijzondere situatie, want geadviseerd vanuit de overheid en niet de keuze van werkgever en/of werknemer. Wie is er dan verantwoordelijk voor de werkplek? Moet u als werkgever bijvoorbeeld uw steentje bijdragen aan een airco voor de hete zolderkamer van uw werknemer tijdens warme zomerdagen of een eventuele hittegolf? En wat kan een werknemer zelf doen? Experts van ArboNed en HumanCapitalCare geven advies.

Tips bij thuiswerken in de hitte

Rol werkgever

Normaal gesproken spreken we van “thuiswerkplek” als werkgever en werknemer kiezen voor (deels) vanuit huis werken. De werkgever moet de thuiswerkplek(ken) dan ook betrekken in het arbobeleid en bijvoorbeeld rekening houden met de ergonomie.

De huidige situatie is een bijzondere. Niet werkgever of werknemer, maar de overheid heeft gevraagd om - waar mogelijk - thuis te werken. Maar de zorgplicht van de werkgever geldt nog steeds. Dat houdt in dat hij moet zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden, binnen de grenzen van wat redelijkerwijs mogelijk is. Esther Graaff-Visser, ergonoom bij ArboNed: “Deel als werkgever tips voor het instellen van een goede thuiswerkplek, houd rekening met de psychische uitdagingen van thuiswerken en maak goede afspraken met elkaar. Zeker nu we in de toekomst waarschijnlijk meer ‘hybride’ gaan werken.”

In de hitte

Hoe zit het met die zorgplicht tijdens extreem warme dagen of zelfs een hittegolf? Normaal gesproken is een lekker koel kantoor in de zomer dé plek om de hitte te ontvluchten. Dat kan niet meer zomaar nu organisaties waar mogelijk thuiswerken of kiezen voor bijvoorbeeld maximaal 25% bezetting op de locatie(s).

Marco Leutscher, arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige bij HumanCapitalCare: “In kantooromgevingen spreken we van ‘warmte en discomfort’. De term ‘hitte’ gebruiken we wanneer er echt gezondheidsschade kan ontstaan. Bijvoorbeeld in hete kassen of bij ovens en dan vaak in combinatie met fysieke belasting en weinig wind. Evengoed moeten gezondheidsschade én hinder voorkomen worden. Het advies van mijn ArboNed-collega geldt nu dus ook.”

Temperatuur werkplek

Een maximumtemperatuur van de (thuis)werkplek is niet vastgesteld in de Arbowet, daarover moeten u en uw werknemers zelf afspraken maken. Eventueel samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Tips voor een prettige werkplek

Dit kunnen uw werknemers en u zelf doen om de thuiswerkplek zo aangenaam mogelijk te houden:

 • Werk zoveel mogelijk vroeg op de dag, bijvoorbeeld door wat eerder te beginnen.
 • Sluit de luxaflex, gordijnen, zonneschermen e.d. ’s ochtends al, ook als er geen directe zon op de werkruimte staat.
 • Ventileer uw huis of in ieder geval uw werkruimte vroeg op de dag, als de lucht nog koel is. Zo onttrekt u ook warmte uit de muren en wordt het in de loop van de dag minder snel warm. Sluit de ramen als het buiten warmer wordt. 
 • Zoek – als de warmte oploopt gedurende de dag – de koelste plek op in huis. Let ook daar op een goede werkhouding.
 • Het werk waarop u zich echt moet concentreren, kunt u zoveel mogelijk ’s ochtends doen, als het koeler is. Plan ’s middags – wellicht buiten in de schaduw – bijvoorbeeld de laatste telefoontjes in of wat eenvoudiger klussen.
 • Draag luchtige kleding. Van strakke kledingstukken of synthetische stoffen gaat u meer zweten. Een korte broek is niet te zien bij beeldbellen ;-)
 • Wissel uw houding vaak af en blijf in beweging. Bijvoorbeeld door regelmatig iets te drinken te halen.
 • Maar drink geen suiker- en/of cafeïnehoudende (energy)dranken. Die onttrekken juist vocht aan het lichaam. Gebruik een lichte lunch.
 • Houdt de hittegolf lang aan of zijn deze tips thuis onvoldoende te gebruiken? Ga dan in overleg met elkaar over wat dat betekent voor de werkzaamheden en productiviteit.

Alles over gezond thuiswerken

Vraag ook gratis onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' aan voor uw werknemers.

 • Tips om de werkplek in te richten
 • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
 • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten