Tips voor werken in de hitte

De temperaturen zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. Heerlijk als u tijd heeft om naar buiten te gaan en verkoeling kunt zoeken, maar hoe houdt u het hoofd koel als u (thuis) werkt?

Hete temperaturen

Effecten van warmte

Uit onderzoek blijkt dat temperatuurstijging effect heeft op de productiviteit. Is het 25 graden of warmer, dan daalt de productiviteit met zo’n 2% per graad. Bij warmte neemt ook het concentratievermogen af (en de kans op ongelukken toe). Dit vormt een extra risico voor werknemers voor wie aandacht en concentratie belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan werken in de vervoersbranche of werken op hoogte. Zwangere vrouwen, mensen met long- of hartproblemen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken, lopen ook extra risico.

Wetgeving

Als werkgever bent u verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In geval van hitte betekent dit dat de warmte niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid van uw werknemers. Een maximumtemperatuur is niet vastgesteld; het is aan u en uw werknemer om hier afspraken over te maken. Dit kunt u eventueel samen met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging doen. Raadpleeg ook uw arbodienst voor advies over de warmte binnen en/of buiten.

Inzicht in de risico’s

Werken in hoge temperaturen is een thema dat u kunt opnemen in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Met een RI&E beschikt u snel en efficiënt over inzicht in uw bedrijfsrisico's. Als u de risico’s kent, kunt u aan de slag met de aanpak ervan.

Op het gebied van klimaat (binnen en buiten) geven onze arbeidshygiënisten u graag advies. Zij beoordelen en meten het klimaatsysteem, de ventilatie en - indien van toepassing - ook de hittebelasting in productieomgevingen (denk aan ovens of machines). Ook mogelijke klachten worden in kaart gebracht. Vervolgens biedt de arbeidshygiënist u oplossingen om het klimaat in en rondom uw bedrijf te verbeteren. Zo houdt u uw mensen inzetbaar, ook in de zomer.

Zo houdt u het hoofd koel

Graag geven we u enkele tips over hoe u het hoofd koel houdt als de temperatuur stijgt:

 1. Drink voldoende water. Door de warmte gaat u zweten, verliest u vocht en daardoor energie. Als u te weinig drinkt, wordt u sneller moe. Drink bij voorkeur lauwwarme thee (ijskoud water laat de temperatuur in uw lichaam stijgen).
 2. Stel bij hitte een tropenrooster op. Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werk- en parttime dagen om.
 3. Stel zwaar werk indien mogelijk uit en neem vaker pauze.
 4. Werkt u thuis? Wissel uw houding vaak af en blijf in beweging. Bijvoorbeeld door regelmatig iets te drinken te halen.  
 5. Maar drink geen suiker- en/of cafeinehoudende (energy)dranken. Die onttrekken juist vocht aan het lichaam. Gebruik verder een lichte lunch. 
 6. Het werk waarop u zich moet concentreren, kunt u zoveel mogelijk 's ochtends doen, als het koeler is. Plan 's middags - wellicht buiten in de schaduw - bijvoorbeeld de laatste telefoontjes in of wat eenvoudiger klussen. 
 7. Gebruik waar mogelijk minder verlichting en zet apparaten die veel warmte produceren zo veel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte).
 8. Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan. Van strakke kledingstukken of synthetische stoffen gaat u meer zweten. 
 9. Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
 10. Werkt u buiten? Het is belangrijk uw huid te beschermen. Breng elke twee uur zonnebrandcrème aan, minimaal factor 15. Draag een T-shirt en een pet en werk zo veel mogelijk in de schaduw.
 11. Raadpleeg bij medische problemen tijdig een (bedrijfs)arts.

Meer informatie

Meer informatie leest u ook op de website van het RIVM. Hier treft u naast gezondheidseffecten en tips ook het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt. Arboportaal, onderdeel van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft een speciaal online magazine uitbracht over werken in extreem weer

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw vaste contactpersoon

Gerelateerde nieuwsberichten