Veel bedrijven hebben geen wettelijk verplichte meldregeling voor de klokkenluider

De helft van de Nederlandse bedrijven en instellingen voldoet niet aan de wettelijke eisen van de interne klokkenluidersregeling. Het bedrijfsleven kent de grootste hiaten: daar heeft slechts 42 procent van de werkgevers de boel op orde voor eventuele klokkenluiders. Kleine en middelkleine bedrijven lopen het meest achter. Dat meldt Trouw vandaag op basis van een enquête onder ruim 430 ondernemingsraden, uitgevoerd door het Huis voor Klokkenluiders. Bron: Trouw, artikel: Veel bedrijven nog laks voor klokkenluider

Veel bedrijven hebben geen wettelijk verplicht meldregeling voor de klokkenluider

De Wet verplicht werkgevers met vijftig werknemers of meer, een procedure op te stellen voor het melden van (een vermoeden van) een misstand bij zijn werkgever. De werkgever onderzoekt het misstand en treft, indien nodig, maatregelen. Het Huis voor Klokkenluiders schat, op basis van hun recente onderzoek, dat drie op de tien bedrijven met minder dan 250 werknemers de regels naleeft.

Wat doet ArboNed voor de klokkenluider?

Bij het ingaan van de wet, per 1 juli 2016, heeft ArboNed haar dienstverlening uitgebreid. Voor situaties waarin het vinden van een oplossing binnen de werksituatie lastig of onmogelijk is, kan uw werknemer gebruikmaken van de vertrouwenspersoonfunctie integriteit van ArboNed. Deze mogelijkheid biedt de werknemer de mogelijkheid om te sparren met een vertrouwenspersoon van ArboNed alvorens een melding te doen. Goede afspraken met de bedrijfsarts, de vertrouwenspersoon en de functionaris bij wie intern meldingen gedaan kunnen worden, zijn belangrijke voorwaarden. Net als duidelijkheid over ieders rol. Dit verhoogd de kans op meldingen omdat medewerkers dan alle voors en tegens hebben kunnen afwegen en steun ervaren. Met goede onderlinge afspraken kunt u ziekteverzuim, onrust op de werkvloer en reputatieschade voorkomen en voldoet u aan uw wettelijke verplichting.

Heeft u meer dan vijftig werknemers en nog geen interne procedure voor een klokkenluider opgesteld? Of bent u benieuwd wat een vertrouwenspersoon binnen uw organisatie kan betekenen? ArboNed kan u hierbij helpen. Neem daarvoor contact op met uw vaste contactpersoon of mail bmw@arboned.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten