Verander regelmatig van werkhouding met een zit-sta bureau

U weet waarschijnlijk wel dat het slecht is om de hele dag te zitten. Maar met een kantoorbaan en een werkdag van acht uur is het vaak lastig om voldoende van houding te wisselen. Een zit-sta bureau kan uitkomst bieden. Hiermee haalt u gemakkelijker de beoogde richtlijn van 20 procent staan op een dag.

zit sta bureau

Hou houd ik het vol?

Met een zit-sta bureau stimuleert u een afwisselende werkhouding en verandert u een zit-werkplek gemakkelijk in een sta-werkplek. Maar de kunst is natuurlijk om deze afwisseling consequent vol te houden. Daarom raadt ergonoom Monique Vermeulen aan om Post-its op uw beeldscherm te plakken voor elke keer dat u zou moeten gaan staan. Gaat u staan, dan haalt u de Post-it eraf. Hangen er aan het eind van de dag nog Post-its? Dan heeft u uw doel niet helemaal gehaald. Op deze manier houdt u overzicht en stimuleert u gedragsverandering.

Wat gebeurt er als u zitten afwisselt met staan?

Verandert u regelmatig van werkhouding door bijvoorbeeld uw telefoongesprekken staand of lopend te voeren, dan heeft dit een aantal belangrijke voordelen:

  • De afwisseling tussen zitten en staan gaat rugklachten tegen of verlicht deze.
  • Verhoging van de hersenactiviteit en een toename van de productiviteit.
  • Regelmatig staand werken kan ziektes als diabetes type 2 en obesitas tegengaan.
  • Staat u, dan bent u sneller geneigd even van uw werkplek weg te lopen (voor bijvoorbeeld een glas water of een kop koffie) dan wanneer u zit.
  • Een staande vergaderen duurt gemiddeld korter dan een zitvergadering. Er wordt al snel een tijdswinst van 25% behaald, zonder in te boeten op kwaliteit.

Regelmatig kort bewegen

Staand werken is goed, maar regelmatig bewegen is nog beter. Monique Vermeulen adviseert om ieder uur kort bewegen, ook als u thuiswerkt. “Loop regelmatig even van uw werkplek weg om bijvoorbeeld wat te drinken te halen of de vaatwasser uit te ruimen.”

Werkplekonderzoek op afstand

Voor thuiswerkende werknemers biedt ArboNed hulp bij het juist instellen van een (zit-sta) bureau, stoel en beeldscherm. Via een werkplekonderzoek op afstand.

Gerelateerde nieuwsberichten