Vermoedt u ongezonde werkstress? Ga het gesprek aan

  • Leestijd
    2 minuten
  • 21 maart 2023 aangemaakt
  • 02 oktober 2023 bijgewerkt

Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, als u de signalen op tijd herkent en er samen met uw werknemer mee aan de slag gaat. Maar hoe doet u dat als werkgever? Wat zijn de signalen, hoe herkent u ze en hoe bespreekt u ze vervolgens met uw werknemer? 

werkstress

Signalen van werkstress

Bij te lange, ongezonde werkstress heeft het lichaam geen tijd om te herstellen. Bekijk hier de symptomen die kunnen wijzen op stress.

6 tips om het gesprek over werkstress aan te gaan

U heeft het idee dat een werknemer onvoldoende in balans is, of last heeft van ongezonde werkstress. Dan is het zaak om snel het gesprek aan te gaan. Onze tips:

1. Neem de tijd

Probeer zo’n gesprek ruim te plannen en stel de werknemer op zijn of haar gemak. Stel open vragen, luister goed, vraag door en stel checkvragen.

2. Benoem de stresssignalen

U bent dit gesprek aangegaan, omdat u ongezonde werkstress vermoedt. Benoem die signalen dan ook concreet. Vraag of uw werknemer ze herkent. Houd rekening met weerstand.

3. Vraag naar de energiebronnen

Waar krijgt uw werknemer energie van, zodat hij kan opladen als het werk (mentaal) zwaar is? Vraag aan uw werknemer wanneer hij met veel energie in het werk stond en waarom dat energie gaf. Zet daar positief op in en ontwikkel die energiebron(nen).

4. Vraag naar de oplossing

Dat uw werknemer stress heeft van bepaalde zaken in het werk, betekent niet dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor de oplossing. Vraag uw werknemer dan ook wat volgens hem een oplossing zou kunnen zijn.

5. Kijk naar het team of afdeling

Waar halen uw mensen hun balans en werkplezier vandaan? Wat zijn hun sterke punten en waar ligt hun kracht? Kijk naar iemands talent, kracht en energiegevers en probeer de taken ook zo te verdelen in een team. Hoe flexibel kunt u daarin zijn? Uitgaan van talenten kan veel stress schelen.

6. Maak afspraken

Als u alles in kaart heeft gebracht, maakt u concrete afspraken om stappen te zetten en houdt u een vinger aan de pols.

Verzuim door werkstress voorkomen

Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld ruim 9 maanden kwijt. Als u weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie. Via coaching, trainingen of met hulp van onze arbeids- en organisatiedeskundige werkt u op individueel- of organisatieniveau aan een gezonde werkdruk en goede sfeer. Zo zijn en blijven uw werknemers met plezier aan het werk, is er minder verzuim en minder verloop. De professionals van ArboNed kunnen u daarbij ondersteunen:

stress herkennenIncompany training Voorkom verzuim door ongezonde werkstress

Met deze praktische training leert u de signalen van ongezonde werkstress te herkennen en de oorzaak aan te pakken.

Inschrijven

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…
10 minuten