Vermoedt u ongezonde werkstress? Ga het gesprek aan.

  • Leestijd
    2 minuten
  • 14 november 2019 aangemaakt
  • 15 november 2019 bijgewerkt

Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, door vroegtijdig de signalen te herkennen en samen met uw werknemers aan te pakken. Maar hoe doet u dat als werkgever? Wat zijn de signalen, hoe herkent u die en vervolgens hoe bespreekt u als werkgever die met uw werknemer? 

voorkom uitval door stress

Signalen van werkstress

Bij te lange, ongezonde werkstress heeft het lichaam geen tijd om te herstellen. Er zijn veel symptomen van stress die kunnen wijzen op stress. We hebben ze hier voor u op een rij gezet.

6 tips om het gesprek over werkstress aan te gaan

Als u ongezonde werkstress of onvoldoende balans vermoedt bij een werknemer is het belangrijk om snel het gesprek aan te gaan. Wij zetten een aantal tips over hoe u dit kunt aanpakken op een rij:

1. Neem de tijd

Probeer zo’n gesprek ruim te plannen en stel de werknemer op zijn of haar gemak. Stel open vragen, luister goed, vraag door en stel checkvragen.

2. Vraag naar de energiebronnen

Om weer in balans te komen is het belangrijk om naar de energiegevers en energienemers te kijken. Start bij de energiegevers. Vraag aan uw werknemer wanneer hij/zij met veel energie in het werk stond en wat én hoe dat energie gaf? Zet daar positief op in en ontwikkel die verder.

3. Benoem de stress signalen

U bent dit gesprek aangegaan omdat u ongezonde werkstress vermoed. Benoem ook concreet de signalen. Vraag of uw werknemer die herkent en houd rekening met weerstand.

4. Vraag naar wat voor hen een oplossing zou zijn

Vraag eerst naar wat de werknemer kan doen om te zorgen dat hij/zij de energiegevers weer kan aanboren.

5. Kijk naar het team of afdeling

Kijk naar iemands talent, kracht en energiegevers en probeer de taken ook zo te verdelen in een team. Hoe flexibel kunt u daarin zijn?

6. Maak afspraken

Als u alles in kaart heeft gebracht, zorg dan dat u concrete afspraken maakt en stappen zetten en houd een vinger aan de pols.

Verzuim door werkstress voorkomen

Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld ruim 8 maanden kwijt. Als u weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie. Door middel van coaching, trainingen of de inzet van onze arbeids- en organisatiedeskundige werkt u op individueel of organisatieniveau aan een gezonde werkdruk en goede sfeer. Zo zijn en blijven uw werknemers met plezier aan het werk, is er minder verzuim en minder verloop. ArboNed kan u daarbij als volgt ondersteunen:

Training Voorkom verzuim door ongezonde werkstress

Met deze praktische training leert u de signalen van ongezonde werkstress te herkennen en de oorzaak aan te pakken.

Data en locaties

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten