Verzuim begeleiden: dit zijn de stappen

Leestijd
2 minuten
09 januari 2023 bijgewerkt

Wat als iemand uitvalt? U mist dan niet alleen ervaring, maar er moet ook nog eens meer gebeuren met minder mensen. Dat kan u veel tijd én geld kosten. Een goede begeleiding bij een zieke werknemer is van belang. Daarom zetten wij de eerste stappen van verzuimbegeleiding op een rij.

Verzuim begeleiding in stappen

1. Ziekmelding

Het begint uiteraard bij de ziekmelding. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de ziekmelding van uw zieke werknemer. Dit zorgt dat uw werknemer zich gehoord voelt. Let op, u mag als werkgever of leidinggevende niet alles vragen bij een ziekmelding

2. Vragenlijst

De ziekmelding geeft u door aan uw arbodienst. Bij klanten van ArboNed wordt na de ziekmelding contact opgenomen met de werknemer. Dit doen we met een vragenlijst (digitaal of telefonisch). Dit heet de Digitale verzuimvoorspeller. Dankzij 25 jaar ervaring en dataonderzoek kunnen wij op basis van de uitkomsten van de unieke vragenlijst voorspellen of een werknemer korter of langer dan twee weken zal verzuimen. 

Verzuimbegeleiding van ArboNed

Werkwijze van de Digitale verzuimvoorspeller van ArboNed

3. Spreekuur

De voorspelling uit de Digitale verzuimvoorspeller helpt bepalen of en wanneer de werknemer een oproep krijgt voor een spreekuur van de bedrijfsarts. Voordeel hiervan is dat een werknemer (indien nodig) eerder dan gebruikelijk wordt opgeroepen voor het spreekuur. Zo kunnen wij eerder een aanpak op maat maken en weet u als werkgever bij verzuim al snel waar u aan toe bent. Dankzij de vroegtijdige inzet van een gerichte vervolgactiviteit, is de werknemer sneller en verantwoord weer aan het werk.

4. Psychisch verzuim

Als uit de Digitale verzuimvoorspeller blijkt dat er sprake is van psychisch verzuim, dan neemt uw vaste contactpersoon van ArboNed (de Re-integratie- en preventieadviseur of Procesregisseur) contact op met de werknemer. Bij ArboNed werken we altijd met één vaste contactpersoon voor werkgever én werknemer. Hij of zij is de vraagbaak voor u en uw werknemers én waar nodig adviseert hij u proactief over verzuim, arbeidsomstandighedenbeleid en preventie. Uw werknemer ontvangt van hem bij psychisch verzuim een aanvullende (digitale) vragenlijst. De werknemer krijgt, na het invullen van de aanvullende vragenlijst, binnen vijf werkdagen een uitnodiging voor het spreekuur van de bedrijfsarts. Zo biedt ArboNed sneller de juiste begeleiding.

Verzuimabonnement afsluiten

Wilt u direct gebruiken van onze op data gebaseerde verzuimbegeleiding? U sluit simpel en snel online een abonnement af. U voldoet dan ook direct aan uw wettelijke verplichting in bezit te zijn van een basiscontract.

Kies het abonnement wat bij u past

Training verzuimmanagement

Leer alles over verzuim beperken en voorkomen in onze praktische training Verzuimmanagement in één dag. Na de training kunt u de diverse verzuimgesprekken effectief voeren en kunt u omgaan met psychisch (privégerelateerd) verzuim. U bent daarnaast op de hoogte van onder andere de relevante wetgeving, weet welke mogelijke interventies er zijn en hoe u optimaal kunt samenwerken met de bedrijfsarts.

Training verzuimmanagement

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer