Verzuim in Nederland in vakantiemaand juli licht gedaald

23 augustus 2023 bijgewerkt

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland daalde in juli 2023 naar 4,1% ten opzichte van 4,2% in juni 2023. Dat blijkt uit cijfers van arbo-diensten HumanCapitalCare en ArboNed, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen medewerkers. Nu de vakantie voor het grootste deel van werkend Nederland (bijna) voorbij is, geven de arbodiensten tips om een mogelijke dip na de vakantie te verzachten.

Verzuimcijfers juli

Minder griep

Daling van het verzuim de afgelopen maanden komt met name doordat het aantal meldingen door griep dit jaar vroeg daalde. Het aantal ziekmeldingen in juli 2023 daalde licht naar 44 meldingen per 1.000 medewerkers ten opzichte van 54 meldingen in juni 2023. Het verzuim blijft met 5,6% het hoogst binnen de zorg. 

Dip na de vakantie

Nu de scholen weer beginnen, gaan ook veel vakantiegangers weer aan het werk. Die eerste dag werken na een tijd van ontspanning is voor veel mensen weer wennen: de ‘afterholidaydip’. Maar is zo'n dip na de vakantie niet iets dat we onszelf aanpraten? “Dit is geen medisch fenomeen, maar een psychologische reactie”, licht Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed toe. “Het kan wel degelijk vervelend voelen, maar het is een normaal proces. Iets wat plezierig is en je graag wilt vasthouden, eindigt. En dat kan ervoor zorgen dat iemand zich wat down voelt of tegen zaken opziet. Maar ook reacties als hoofdpijn, prikkelbaarheid of slecht slapen kunnen voorkomen." 

Tips om weer energiek aan het werk te gaan

Tijdens onze vakantie maken onze hersenen gelukshormonen aan door leuke dingen te doen. Deze worden afgebroken als we weer in de alledaagse sleur terechtkomen. We komen dan in een overgangs-fase en moeten weer wennen aan alle verplichtingen. Van Wijngaarden: “Het is belangrijk om in het dagelijks leven ook een goede balans te hebben tussen inspanning en ontspanning. Kijk daarbij kritisch naar je verplichtingen, zowel in je werk als privé. Blijf in beweging, ga naar buiten en kijk welke leuke dingen je na je vakantie kunt blijven doen. Gelukkig is de ervaring dat mensen al snel weer in het ritme komen en is de dip doorgaans binnen een paar dagen weer verdwenen. Duurt het langer, dan is er vaak meer aan de hand en moet je aan de bel trekken.” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer