Vier tips voor de Week van de Bevlogenheid

Van 4 t/m 8 juni is het de Week van de Bevlogenheid. Bevlogen mensen halen meer voldoening uit hun werk, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. Daarmee draagt bevlogenheid bij aan de psychische en lichamelijke gezondheid. Maar hoe zorgt u nu voor bevlogen werknemers? Wij spreken arbeids- en organisatieconsultant Haley Lancester en zij geeft ons vier tips.

Week van de Bevlogenheid

1.    Leiderschap

Het begint bij een open en bevlogen cultuur op de werkvloer. Niet alleen voor werkgevers en leidinggevende maar voor iedereen op de werkvloer. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat het doel is van uw organisatie en waar het voor staat. Communiceer die waarden en zorg dat duidelijk is hoe iedere werknemer hieraan bijdraagt.

2.    Betrokken management

Dit geldt vooral voor de werkgever en leidinggevende: zorg dat u een voorbeeld bent én alle talenten van uw werknemers benut. U kunt dit direct in de praktijk brengen door bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek te vragen naar drijfveren. Dus niet alleen: ‘wat vond je goed gaan’ maar ook ‘waar haal jij plezier uit?’ Of ‘waar krijg je energie van in het werk?’ Waardeer uw werknemers ook regelmatig. Niet alleen aan het eind van het jaar met een kerstpakket, maar ook tussendoor of tijdens een drukke periode.

3.    Inspraak

Door echt te luisteren naar uw werknemers verhoogt u het gevoel van verbondenheid binnen uw organisatie. Sta open voor ideeën en durf uitdagingen of problemen ook te delen binnen uw organisatie. Dit wil niet zeggen dat u alle input mee hoeft te nemen, maar leg wel uit waarom een mening of idee niet wordt uitgewerkt. Werknemers voelen zich namelijk alleen betrokken als er oprechte interesse is voor hun bijdrage.

4.    Integriteit

Het is belangrijk dat de waarden en normen van uw bedrijf in alle lagen van de organisatie worden nageleefd. Dus doe wat u zegt en verwacht dat ook van uw werknemers. En lukt het een keer niet, geldt weer: leg het uit. Zo zien uw werknemers ook de actie als iets niet nageleefd wordt. Dit geeft vertrouwen in elkaar en in de organisatie.

Hoe ArboNed u kan helpen

Zoals u leest, is bevlogenheid in het bedrijf geen tijdelijk project. Het is belangrijk hier ook bij stil te staan als het goed gaat in het bedrijf. Hoe houdt u het goed en zorgt u ervoor dat er niet te veel werkstress op de loer ligt? ArboNed heeft arbeids- en organisatiedeskundigen in dienst die u hierbij kunnen helpen. Zo organiseren wij workshops voor bevlogen teams of bevlogen leidinggevenden. Benieuwd hoe wij uw bedrijf kunnen helpen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of bel/mail ons via de volgende contactgegevens: 030 299 62 77 / salessupport@arboned.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten