Vitaliteit op en naast het voetbalveld

Bij betaaldvoetbalorganisatie sc Heerenveen zijn voetballers iedere dag bezig met voeding, beweging en ontspanning. “Voor onze kantoormedewerkers is de aandacht voor vitaliteit wat minder vanzelfsprekend,” vertelt HR-manager Suzanne de Vries. “Daarom staat het ontwikkelen van een vitaliteitsbeleid hoog op onze agenda en organiseren we met hulp van ArboNed een Vitaliteitsweek.”

“Aan een gezonde leefstijl besteden we aan de ‘voetbalkant’ bij sc Heerenveen vanzelfsprekend veel aandacht, legt de Vries uit. “De aandacht voor dit onderwerp willen we verbreden naar onze werknemers op kantoor. We werken immers allemaal bij dezelfde sportclub."

Mentale overbelasting 

"Bij een topsportorganisatie vragen we veel van onze medewerkers. Dan ligt het risico van mentale overbelasting op de loer. Daarom willen we investeren in de vitaliteit van ons kantoorpersoneel. Want de fysieke en mentale gesteldheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.” 

Positie op de arbeidsmarkt 

“De aandacht voor vitaliteit helpt ons ook om onze positie op de krappe arbeidsmarkt te versterken,” gaat de Vries verder. “In sollicitatiegesprekken merken we steeds vaker dat jongeren veel waarde hechten aan een werkgever die aandacht heeft voor onderwerpen als vitaliteit.”

Werkgeluk en sportdag

De Friese betaaldvoetbalorganisatie greep de Nationale Vitaliteitsweek aan om zelf een Vitaliteitsweek voor zijn kantoormedewerkers te organiseren. Suzanne: “We hebben ons in het zweet gewerkt tijdens een sportdag en de workshop werkgeluk was zeer actueel in tijden waarin verzuim door een hoge werkdruk en stress verder toeneemt."

Hulp van ArboNed

Voor de organisatie van de Vitaliteitsweek heeft de sportclub ook de hulp van ArboNed ingeschakeld. Suzanne: “ArboNed verzorgt al sinds 2019 onze verzuimbegeleiding. We hebben altijd prettig contact en kunnen snel met ze schakelen. In de toekomst willen we meer met ze gaan doen, wellicht een Preventief Medisch Onderzoek. Voor nu organiseren ze een workshop ‘Fit In Je Werk’ in combinatie met een Health Check.”

Stressbarometer

“Wanneer je fit in het leven staat, ben je ook fit op het werk,” legt Vitaliteits- en Gezondheidsdeskundige Jacoline de Braak uit. “In de workshop ‘Fit In Je Werk’ geef ik simpele en laagdrempelige tips om gezonder te eten, meer te bewegen, beter te slapen en meer te ontspannen. Ook gaan we aan de slag met de stressbarometer: waar krijg je energie van en waardoor loop je leeg? Verder kan iedere medewerker tijdens de Health Check onder meer zijn bloed en suiker laten meten. Zo weten ze direct hoe het staat met hun gezondheid.”

Wilt u als werkgever een vitaliteitsprogramma organiseren en kunt u daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met uw contactpersoon van ArboNed op. 

Gerelateerde nieuwsberichten