Wat kost een RI&E?

Werkgevers zijn verplicht om via de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. De Inspectie SZW controleert of de RI&E actueel, compleet en getoetst is. Wat zijn nu de kosten van een RI&E?

Kosten van een RI&E

Diverse factoren bepalen de kosten

Een vaste prijs voor het uitvoeren of laten toetsen van een RI&E is er niet. Dat is afhankelijk van onder andere de branche waarin u werkt, het aantal werknemers en aantal vestigingen dat u heeft, het soort bedrijf en de typen functies die uw werknemers hebben. Het is er ook van afhankelijk hoeveel u intern, via uw eigen preventiemedewerker wilt regelen en hoeveel u wilt uitbesteden aan een externe expert, zoals ArboNed. Voor een advies op maat kunt u het beste contact opnemen met Salessupport.

Bel mij met meer informatie

Boetes voorkomen

“Het kost tijd, geld en energie om de RI&E en bijbehorende vervolgstappen uit te voeren”, zegt ArboNed-veiligheidskundige Ad van Zundert. “Ik zie dan ook dat werkgevers dit voor zich uitschuiven. Maar uitstel leidt in dit geval niet tot afstel. Wat je als ondernemer zeker niet wil, is de inspectie over de vloer, terwijl je arbobeleid niet op orde is. Dan betaal je een boete en moet je alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.”

De Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bedrijven zich aan de Arbo-wetgeving houden. Heeft u geen RI&E, of heeft u de documentatie rond de RI&E niet op orde, dan riskeert u een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van het aantal werknemers, met een maximum van € 3000. Naast het betalen van deze boete bent u uiteraard ook verplicht alsnog te voldoen aan de wettelijke eis om een RI&E en Plan van aanpak te hebben.

Ben ik RI&E-plichtig?

Up-to-date arbobeleid loont

“Mijn advies is dan ook altijd: zorg ervoor dat je arbobeleid goed op orde is”, zegt expert Ad van Zundert. “Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee. De RI&E is een investering, maar als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving, kost het up-to-date houden van je arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar.”

Gerelateerde nieuwsberichten