Wat levert de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) u op?

Elke werkgever is verplicht om met een actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en bijbehorend Plan van aanpak de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Het uitvoeren en actueel houden van een RI&E kost tijd en geld, maar wat levert de RI&E u op?

Wat levert de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) u op?

Kosten van een RI&E

Een vaste prijs voor het opstellen van een RI&E is lastig. Het is namelijk afhankelijk van onder andere de branche waarin u werkt en of er een (getoetste) branche-instrument is, het aantal werknemers en aantal vestigingen dat u heeft, het soort bedrijf en de typen functies van uw werknemers. En wat wilt u intern, via uw eigen preventiemedewerker regelen (dat kost natuurlijk tijd en dus ook geld) of wilt u het uitbesteden aan een externe expert, zoals ArboNed.

“Het kost sowieso tijd, geld en energie om de RI&E en bijbehorende vervolgstappen uit te voeren”, zegt ArboNed-veiligheidskundige Ad van Zundert. “Ik zie dan ook dat werkgevers dit voor zich uitschuiven. Maar uitstel leidt in dit geval niet tot afstel. Wat je als ondernemer zeker niet wil, is de inspectie over de vloer, terwijl je arbobeleid niet op orde is. Dan betaal je een boete en moet je alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.”

Besparen met de RI&E

Een groeiend aantal werkgevers ziet méér in de RI&E dan puur een wettelijke verplichting vanuit de Arbowet. “En terecht”, vindt Ad van Zundert. “De RI&E draait volledig om risico’s opsporen, herkennen en signaleren vóórdat zij leiden tot ongelukken, vertrek van goede werknemers of ziekteverzuim. Het is een onmisbaar instrument om je mensen gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op bedrijfskosten. Zeer zeker de moeite waard dus.”

Het gemiddelde verzuim in Nederland van medewerkers werkzaam in het mkb stijgt. Als u bedenkt dat één verzuimdag gemiddeld € 250 kost, dan heeft deze stijging voor een mkb-ondernemer al snel een enorme impact. De RI&E en de maatregelen die u naar aanleiding hiervan neemt, verbeteren de bedrijfscontinuïteit. Dit filmpje van Steunpunt RI&E zet een aantal voordelen op een rij:

Direct geld besparen? Maak zelf uw RI&E

Bent u degene die binnen uw organisatie de RI&E gaat uitvoeren? Dan is de training 'Maak zelf uw RI&E' perfect afgestemd op wat u nodig heeft.

Meer informatie en aanmelden

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) berekende dat elke € 1 geïnvesteerd in veiligheid € 2 oplevert. Door te investeren in de gezondheid van uw personeel, kunt u de werksfeer verbeteren en de betrokkenheid van werknemers vergroten. Uw personeel is hierdoor vaak gemotiveerder, productiever en verzuimt minder. En als er minder verloop is, behoudt u de kennis en kunde in het bedrijf en u heeft meer tijd voor ontwikkeling.

RI&E-expert Ad van Zundert: “Mijn advies is dan ook altijd: zorg ervoor dat je arbobeleid goed op orde is. Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee. De RI&E is een investering, maar als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving, kost het up-to-date houden van je arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar.”

ArboNed helpt

Nieuwsgierig wat een RI&E bij u in het bedrijf kost? ArboNed kan u hierbij helpen. Wij kunnen de RI&E uitvoeren, toetsen of helpen bij het Plan van aanpak. Kijk hier naar de mogelijkheid hoe onze experts u kunnen helpen. 

Corona en de RI&E

Werken uw medewerkers ‘coronaproof’? Ga nu aan de slag met onze praktische COVID-19-inventarisatie bij u in het bedrijf, zodat u ook in de ‘anderhalvemetereconomie’ zeker bent van een gezonde en veilige werkomgeving.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten