Wat levert de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) u op?

Elke werkgever is verplicht om de gezondheid en veiligheid binnen zijn bedrijf te bevorderen met een actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een bijbehorend Plan van aanpak. Het uitvoeren en actueel houden van een RI&E kost tijd en geld. Maar wat levert het u eigenlijk op?

Kosten van een RI&E

Een vaste prijs voor het opstellen van een RI&E is lastig. Deze is namelijk afhankelijk van onder andere de branche waarin u werkt, of er een (getoetst) branche-instrument is, het aantal werknemers en vestigingen dat u heeft, het soort bedrijf en de verschillende functies van uw werknemers. Denk ook goed na over wat u intern, via uw eigen preventiemedewerker wilt regelen (ook dat kost tijd en dus geld) en wat u uitbesteedt aan een externe expert, zoals ArboNed.

“Het kost sowieso tijd, geld en energie om de RI&E en bijbehorende vervolgstappen uit te voeren,” zegt ArboNed-veiligheidskundige Ad van Zundert. “Ik zie dan ook dat werkgevers dit voor zich uitschuiven. Maar uitstel leidt in dit geval niet tot afstel. Want wat je als ondernemer zeker niet wil, is de Inspectie over de vloer als je arbobeleid niet op orde is. Dan betaal je een boete en moet je alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.”

Besparen met de RI&E

Een groeiend aantal werkgevers ziet méér in de RI&E dan puur een wettelijke verplichting vanuit de Arbowet. “En terecht,” vindt Ad van Zundert. “De RI&E draait volledig om risico’s opsporen, herkennen en signaleren vóórdat zij leiden tot ongelukken, het vertrek van goede werknemers of ziekteverzuim. Het is een onmisbaar instrument om je mensen gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op bedrijfskosten. Zeer zeker de moeite waard dus.”

Het gemiddelde verzuim in Nederland van medewerkers in het mkb stijgt. Eén verzuimdag kost gemiddeld € 250. Dus u begrijpt dat deze stijging voor een mkb-ondernemer al snel een enorme impact heeft. De RI&E en de maatregelen die u naar aanleiding hiervan neemt, verbeteren de bedrijfscontinuïteit. Onderstaand filmpje van Steunpunt RI&E zet een aantal voordelen op een rij.

Direct geld besparen? Maak zelf uw RI&E

Bent u degene die binnen uw organisatie de RI&E uitvoert? Dan is de training 'Maak zelf uw RI&E' perfect afgestemd op wat u nodig heeft.

Meer informatie en aanmelden

Elke euro levert twee euro op

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) berekende dat elke euro die wordt geïnvesteerd in veiligheid uiteindelijk twee euro oplevert. Door te investeren in de gezondheid van uw personeel, verbetert u de werksfeer en vergroot u de betrokkenheid van uw werknemers. Zij zijn hierdoor vaak gemotiveerder, productiever en verzuimen minder. En als er minder verloop is, behoudt u de kennis en kunde in het bedrijf en u heeft meer tijd voor ontwikkeling.

RI&E-expert Ad van Zundert: “Mijn advies is dan ook: zorg ervoor dat je arbobeleid goed op orde is. Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee. De RI&E is een investering, maar als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving, kost het up-to-date houden van je arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar.”

ArboNed helpt

Nieuwsgierig wat een RI&E voor uw bedrijf kost en hoe ArboNed u kan helpen? Wij kunnen de RI&E uitvoeren, toetsen of helpen bij het Plan van aanpak. 

Gerelateerde nieuwsberichten