Webinar arbeidsconflicten: voorkomen beter dan genezen

Op 28 september volgden 516 mensen live ons webinar ‘Conflicten tijdig oplossen voorkomt verzuim’, dat zij waardeerden met een 7,7. Wat hebben zij van het webinar geleerd?

Webinar arbeidsconflicten

Webinar terugkijken

Heeft u het webinar ‘Conflicten tijdig oplossen voorkomt verzuim’ niet kunnen volgen? U kunt deze terugkijken op een moment dat u dit uitkomt. 

Kijk het webinar terug

Ontevredenheid over bepaalde werkzaamheden, ruzies over vakantiedagen. Aanvaringen als deze kunnen leiden tot arbeidsconflicten en zelfs verzuim. In 2022 gaf ruim een kwart van de werknemers aan dat zij te maken hebben gehad met een conflict op het werk. 

Gemiddeld 79 dagen verzuim

Wanneer medewerkers zich na een conflict ziek melden, moeten werkgevers hen gemiddeld 79 dagen missen. “Daarnaast heeft een conflict veel impact op de werksfeer en kost het werkgevers tijd en energie om het conflict op te lossen. Voorkomen is dus beter dan genezen,” vertelt Mustafa Dönmez (arts in opleiding tot bedrijfsarts bij ArboNed en één van de sprekers tijdens het webinar).

Blijf met elkaar in gesprek

Naast Dönmez gaven ook Iris Ramaker (bedrijfsmaatschappelijk werker) en Jaimy van Beckhoven (bedrijfsjurist) uitleg over hoe arbeidsconflicten te voorkomen en op te lossen. Ramaker: “Mijn belangrijkste tip bij een conflict: blijf met elkaar in gesprek en luister naar elkaar. Dat is nog niet zo makkelijk. Bij een conflict zijn medewerkers vaak geëmotioneerd of gefrustreerd. Mijn rol is dan om de emotie eruit te halen en in gesprekken – zowel 1-op-1 als gezamenlijk – de kern van het conflict te achterhalen. Op basis hiervan kan ik oplossingen voorbereiden.”

Praktijkcase: re-integreren 

Laatst nog had Ramaker een werkgever en werknemer om tafel die met elkaar in conflict waren over de re-integratie: “De werkgever eiste dat de werknemer op locatie zou re-integreren. De werknemer gaf mij juist aan autonomie in haar werk te missen. Ze had het idee dat de werkgever besliste wat goed voor haar herstel was. De werkgever volgde mijn advies op om de wijze van re-integratie bij de werknemer te laten. Niet veel later kwam de werknemer op locatie re-integreren. Win-win!”

Aan de slag met onze tips

Van de deelnemers vulden 122 mensen een evaluatie in. Zij gaven onder meer aan om als eerste aan de slag te gaan met deze tips: ‘besteed aandacht aan PSA-beleid en preventie’ en ‘blijf in gesprek’. Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan onze webpagina

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…
10 minuten