Werken bij koud weer

Leestijd
2 minuten

Als een werkplek te koud is, presteren medewerkers minder goed en bovendien kunnen ze ziek worden. Dit geldt niet alleen voor mensen die buiten werken, maar ook voor medewerkers in onverwarmde loodsen of koelcellen. Wij geven tips om de risico’s te verkleinen.

Werken bij koud weer

Door kou neemt het risico op arbeidsongevallen toe. Een werknemer met koude, stijve handen, is bijvoorbeeld minder behendig. Hierdoor kan hij werkinstrumenten lastiger op de juiste manier bedienen. Of de werkomgeving zelf vormt een risico, door gladheid en kans op uitglijden.

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Kou mag niet schadelijk zijn voor de gezondheid van uw medewerkers. Dit kunt u als werkgever doen om gezondheidsschade te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende en goed werkende warmtebronnen.
  • Scherm de werkplek af van kou, wind, regen of sneeuw. Probeer bijvoorbeeld te zorgen voor windschermen of overkappingen als uw medewerkers buiten werken. 
  • Voorkom contact met koude materialen. Dek gereedschap, werktuigen en machines bijvoorbeeld af om ijsvorming te voorkomen. 

Is het niet mogelijk om kou op de werkplek te vermijden, dan moet u als werkgever:

  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen;
  • de duur van de werkzaamheden verkorten;
  • uw medewerkers regelmatig laten pauzeren in een warme ruimte.

Wanneer is het te koud?

Volgens de FNV is er bij temperaturen boven de 15 °C vaak geen direct risico. Onder de 15 °C is er bescherming als extra kleding en handschoenen nodig. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vindt de FNV werken niet meer verantwoord. In de bouw mogen de werknemers buiten dan het werk neerleggen.

Risico-inventarisatie en –evaluatie

Heeft u vaker te maken met kou, is het belangrijk een verdiepingsonderzoek uit te voeren bij uw Risico-inventarisatie en -evaluatie. Een arbeidshygiënist kan u hierbij helpen.

Meer over de arbeidshygiënist

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer