Werken bij koud weer

Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed werken en bovendien ziek worden. Dit geldt niet alleen voor mensen die buiten werken maar ook voor werknemers in onverwarmde loodsen of koelcellen. Wij geven tips om de risico’s te verkleinen.

Werken bij koud weer, 6 tips

Door kou neemt het risico op arbeidsongevallen toe. Een werknemer met koude, stijve handen, is bijvoorbeeld minder behendig. Hierdoor kan hij werkinstrumenten lastiger op de juiste manier bedienen. Of de werkomgeving zelf vormt een risico, door gladheid en kans op uitglijden.

Dit kunt u als werkgever doen om gezondheidsschade te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende en goed werkende warmtebronnen.
  • Scherm de werkplek af van kou, wind, regen of sneeuw.
  • Voorkom contact met koude materialen.

Is het niet mogelijk om kou op de werkplek te vermijden, moet u als werkgever:

  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen;
  • de duur van de werkzaamheden verkorten;
  • de werkzaamheden laten afwisselen met werk op een warme werkplek.

Wanneer is het te koud?

Volgens de FNV is er bij temperaturen boven de 15 °C vaak geen direct risico. Onder de 15 °C is er bescherming als extra kleding en handschoenen nodig. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vindt de FNV werken niet meer verantwoord. In de bouw mogen de werknemers buiten dan het werk neerleggen.

Risico-inventarisatie en –evaluatie

Heeft u vaker te maken met kou, is het belangrijk een verdiepingsonderzoek uit te voeren bij uw Risico-inventarisatie en -evaluatie. Een arbeidshygiënist kan u hierbij helpen.

Meer over de arbeidshygiënist

Gerelateerde nieuwsberichten