Werkstress, werk eraan!

Op 17 november volgden ruim 500 mensen ons webinar ‘Voorkom verzuim door werkstress.’ Wat hebben zij geleerd van dit webinar?

Webinar voorkom verzuim door werkstress

Webinar terugkijken

Heeft u het webinar 'Voorkom verzuim door werkstress' niet kunnen volgen? Geen nood. U kunt deze terugkijken op een moment dat u het uitkomt. 

Bekijk het webinar

Een gezonde werkdruk is prima, maar wat als deze omslaat in ongezonde werkstress? Dat kan leiden tot verzuim. En dat gebeurt steeds vaker. Want het aantal werknemers dat zich ziek meldt door psychische klachten stijgt. Dat verzuim hakt er flink in voor werkgevers, want medewerkers met een burn-out zijn zij gemiddeld 279 dagen kwijt. Dat terwijl ze in deze tijden van personeelstekorten hun werknemers juist hard nodig hebben. 

Pak knelpunten aan

Tijdens het webinar gaf arbeids- en organisatiedeskundige Ronald Klee veel tips om signalen van werkstress te herkennen en stress te voorkomen. Klee: “Ik hoop dat ik kijkers heb aangespoord om werk te maken van werkstress. Want knelpunten op het werk en in het persoonlijke leven zijn er om aan te pakken. Bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan zaken waar u energie van krijgt in plaats van zaken die u stress bezorgen.”

Werken aan de kwaliteit van het werk

In zijn verhaal boog Klee op zijn praktijkervaringen: “Neem nu het bedrijf dat bij de productietoename alleen rekening houdt met de afdeling Productie, terwijl niet wordt nagedacht of werknemers in het magazijn deze toename wel aan kunnen. Als de magazijnmedewerkers geen regelruimte hebben om oplossingen te creëren, dan zorgt dat voor werkstress. Die stress kunnen werkgevers voorkomen door vooraf na te denken over hoe teams zo goed mogelijk kunnen samenwerken en welke hulpmiddelen ze daarbij nodig hebben.” 

Aan de slag met tips

Met welke tips uit het webinar gaan de kijkers nu aan de slag? Het gesprek aangaan met leidinggevende(n) of werknemers en alerter zijn op signalen van werkstress, gaven de deelnemers aan. Krachtige eerste stappen om werk te maken van werkstress. 

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten