Zitloze werkdag: bewegen is de oplossing

Het is vandaag Zitloze werkdag. Sitness daagt alle werknemers uit om minstens 25% van de dag níet te zitten. Waarom is zo’n dag nodig en hoe gaan we ons doel halen? Ergonoom Monique Vermeulen vertelt.

Zitloze werkdag: bewegen is de oplossing

Waarom is een Zitloze werkdag nodig?

Monique Vermeulen: “Hoewel de risico’s van zitten al jaren bekend zijn, bewegen we gemiddeld nog steeds te weinig op een werkdag.”

Dus we moeten meer staand werken?

“Staan is een begin, maar bewegen is beter. Na bewegen, ontspannen je spieren. Dan ontstaan de gezondheidsvoordelen die we zoeken en die bereik je niet door alleen maar te gaan staan. Het beste is om elk half uur even van houding te wisselen en te bewegen, maar dat is vaak lastig haalbaar. Mijn advies: ieder uur kort bewegen, ook als u thuis werkt. Loop een stukje door het huis, haal iets te drinken of doe kleine huishoudelijke taken.”

Is staan dan niet goed?

“Staan is statisch, net als zitten. Het is natuurlijk wel even een afwisseling op het zitten en als het voor jou werkt: prima. Let dan wel goed op je houding. Voor de diverse hulpmiddelen die er bestaan – zoals een plankje om op te staan, of een bureaufiets – geldt ook: prima als je dat prettig vindt, maar het blijft het beste om gewoon vaak even weg te gaan van je werkplek.”

Maar dat kost toch veel te veel tijd?

“Het kost misschien 5 minuten per keer, maar het levert uw bedrijf zoveel op. Werknemers worden gezonder en productiever.”

Goed, we gaan meer bewegen! Maar hoe?

“Aan de ene kant is het lastig, omdat er gedragsverandering nodig is. Aan de andere kant gaat het maar om kleine aanpassingen aan de leefstijl. Het makkelijkste is om ieder uur op te staan en een stukje te lopen. Al is het maar 5 minuten. Thuiswerkers kunnen de reistijd die ze normaal gebruiken om naar kantoor te gaan, gebruiken om naar buiten te gaan. Zo wandel of fiets je een stuk voor en na je werk.

Vaak zie je ook dat mensen blijven zitten tijdens de lunch. Vooral nu we veel thuiswerken zijn mensen minder snel afgeleid en willen ze “nog even” door, wat dan vaak uitloopt. Om te voorkomen dat je blijft zitten tussen de lunch of tussen vergaderingen kun je ook met collega’s afspreken om een korte pauze in te lassen tijdens een lange vergadering.”

Vandaag gaat het zeker lukken. En daarna?

“Wat ik meestal adviseer: plak post its met je beweegmomenten op je beeldscherm. De post it haal je eraf als je gaat. Hangen er aan het eind van de dag nog post its, dan is het niet helemaal goed gegaan. Het voordeel: je moet er zelf alert op blijven. Zo ontstaat gedragsverandering en wordt het routine.”

En als je geen kantoorbaan hebt?

“Ook een lopende band kun je stil zetten, of je kunt aan taakroulatie doen. Maar dat moeten werkgever en werknemer wel allebei willen. Als je een baan hebt waarbij je veel in de auto zit, ga dan eerder van huis. Dan zit je niet zo gejaagd en verkrampt in de auto en heb je tijd om onderweg te stoppen voor een kop koffie of thee. Gun jezelf die tijd.”

 

Monique Vermeulen
Monique Vermeulen, ergonoom bij ArboNed

Sitness

Zitloze werkdag is een initiatief van het project Sitness. ArboNed is ambassadeur. Volg de warming-up live op 21 januari om 09.15 via deze link. Doe mee, laat het zien via de hashtag #staoptegenzitten en maak kans op mooie prijzen.

Gerelateerde nieuwsberichten